Хората, които подозират, че са се заразили с новия коронавирус, не трябва да приемат популярното лекарство ибупрофен, без да са се консултирали с лекар, оповести Световната здравна организация (СЗО), насочвайки вниманието към извършващо се в момента изследване за възможен негативен ефект от медикамента, предаде ДПА.

Говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер заяви на пресконференция в Женева, че предишни изследвания не са установили връзка на противовъзпалителното лекарство с увеличени нива на смъртност, но добави, че в момента експерти извършват изследване.

"При самолечение препоръчваме парацетамол, а не ибупрофен", отбеляза той.

Изявлението му идва след като френски здравни специалисти предупредиха срещу употребата на нестероидни противовъзпалителни лекарства срещу болестта Ковид-19. Въпросната група медикаменти включва ибупрофен, аспирин и други лекарствени средства.

Противовъзпалителните лекарства е възможно да влошават симптомите на коронавирус, се казва в официално съобщение на френското здравно министерство. Четирима пациенти привличат вниманието на специалистите. Те са млади и нямат странични заболявания. Но сега са в реанимация и едни от най-тежките случаи във Франция. Единственото общо между тях е, че когато за първи път са се почувствали зле, те са взели противовъзпалителни лекарства.

От утре обаче Франция ограничава продажбата на парацетамол, предаде Франс прес, като се позова на властите.

Наскоро Световната здравна организация препоръча прием на това лекарства за борба със симптомите на новия коронавирус.

С цел избягване на "безполезно презапасяване" от утре продажбата на парацетамол във Франция ще бъде ограничена в аптеките до една кутия на човек без симптоми и до две при треска или болки и ще бъде забранена в интернет.