Броят на заразените с новия коронавирус в света се е увеличил през миналата седмица с над 2,8 милиона души, което е най-високата стойност на показателя от началото на пандемията, съобщи ТАСС, като се позовава на разпространени днес данни от Световната здравна организация (СЗО).

Броят на смъртните случаи за седемте дни се е увеличил с почти 40 хиляди или с няколко хиляди повече, отколкото през предишната седмица.

Към 25 октомври регистрираните заразени с новия коронавирус SARS-CoV-2 са над 42 милиона, а починалите от коронавирус са 1,1 милиона, се казва в информационния бюлетин на СЗО.

Особено бързо се увеличава заболеваемостта в европейския регион - над 1,33 млн. случая за седмицата. Към 25 октомври на Стария континент общо досега са се заразили 9,66 млн. души, а почти 271 хиляди са починали.

Тежката епидемична ситуация се запазва и в Северна и Южна Америка. Там за седмица са се заразили 884 хиляди души, а общият брой на случаите надхвърля 19,7 млн. За седемте дни са регистрирани почти 17 хиляди смъртни случаи, а общо броят им в региона от началото на пандемията е 626 хиляди.

В Югоизточна Азия през седмичните случаи са над 445 хиляди или близо 8,97 млн. общо. Там смъртните случаи надхвърлиха 140 хиляди, което е с 5,7 хиляди повече отколкото седмица по-рано.

В САЩ броят на заразените за седем дни е 436 хиляди, в Индия - над 370 хиляди, в Бразилия - над 153 хиляди.

По брой на смъртните случаи за седмица печалното първенство се държи от САЩ (над 5,4 хиляди). Следват Индия с над 4,5 хиляди, Бразилия с над 3,2 хиляди, Аржентина - над 2,6 хиляди и Мексико - също над 2,6 хиляди.