Колективният имунитет няма да помогне в борбата срещу новия коронавирус, причинил пандемията, заяви на брифинг в Женева директорът на програмата на Световната здравна организация за извънредни ситуации в областта на здравеопазването Майкъл Райън, цитиран от световните агенции.

"Ние сме още далеч от нивото на нужния имунитет, позволяващ ни да победим COVID-19. Колективният имунитет не е решението, което може да се окаже нашето спасение, отбеляза Райън. Той добави, че сега световната общност е нужно да се съсредоточи върху търсенето на допълнителни мерки, които да ограничат разпространението на коронавируса.

Заради безсилието на властите някои търсят изход в прагматизма. "Да оставим младите да се заразяват, няма да пращаме войската срещу тях", прикани наскоро инфекционистът Ерик Ком от болницата "Питие-Салпетриер" в Париж, цитиран от Франс прес.

Той предлага да извлечем полза от това, доколкото "младите все едно не зачитат забраните".

"Тази възрастова група би могла по-бързо да развие колективен имунитет. Но у дома трябва да се носят маски за предпазване на старите хора", отбеляза Ерик Ком.

"Идеално ще е всички под 30-те да получат имунитет по естествен път, а хората над 50 да бъдат предпазвани, докато се открие ваксина или ефикасно лечение", обобщава специалистът.

Колективен (стаден) имунитетът има тогава, когато достатъчно хора са имунизирани срещу някакво заболяване (в случая COVID-19), за да бъдат нарушени веригите на предаване. Тъй като повече хора придобиват имунитет, заразените хора са по-малко способни да предадат болестта и нейното разпространение се забавя. Това осигурява непряка форма на защита за тези, които не са имунизирани.

Още в началото на пандемията се заговори за колективния имунитет. Сър Патрик Валанс - главен научен съветник на правителството на Обединеното кралство - заяви в средата на март, че за да контролира влиянието на вируса, страната трябва да изгради "някаква степен на стаден имунитет". По мнението му около 60 на сто от населението трябва да се зарази, за да се случи това.

От началото на пандемията, причинена от новия коронавирус, в света са се заразили по данни на СЗО повече от 21,7 милиона души (потвърдени случаи към 18 април), а броят на починалите е около 771 000.