Съпругът на британската кралица Елизабет Втора, 97-годишният принц Филип, днес се възстановява в семейния дом в Източна Англия, след като вчера следобед катастрофира и колата му се преобърна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Принц Филип управлявал лично своя "Ланд Роувър", когато се блъснал в друг автомобил на път близо да частната кралска резиденция Сандрингам в Норфолк, посочи Бъкингамският дворец.

Принцът останал невредим, но е стресиран от преживяното. Другият водач на автомобил "Киа" - 28-годишна жена - е с наранено коляно, а спътничката й на 45 години е със счупена китка. В колата е имало също деветмесечно бебе, което не е пострадало. Всички те били откарани в болница, но вече са изписани.

"Това е чудодейно оцеляване за всички. Можеше да загинат хора. Последиците можеше да са изключително тежки, имаше огромен сблъсък", каза пред телевизионни репортери 75-годишният Рой Уорн, измъкнал принца от автомобила му. "Той е много смел човек. Очевидно потресен, успя да се изправи, не вдигна шум, а отиде да пита всички останали дали са пострадали", каза Уорн по адрес на принц Филип, цитиран и от БиБиСи (BBC).

Местопроизшествието край Сандрингам, в което участва британският принц Филип

Снимка: AP/БТА

"Видях го как бързо се претърколи и се озова от другата страна", каза Уорн. "Иска се голяма сила да го направиш", отбеляза свидетелят.

Той добави, че след като видял катастрофата, отишъл до другата кола, видял бебето, което извадили от колата заедно с друг мъж. Тогава отишъл до другата кола и разбрал, че това е Херцогът на Единбург.

Полицията съобщи, че е взела проби за алкохол и на двамата шофьори, но при никого от тях не е установено превишаване на нормата.

97-годишният принц Филип

Снимка: AP/БТА

"Като стандартна процедура при катастрофа с ранени случаят ще бъде разследван и ще бъдат извършени съответните действия", посочи в изявление полицията в Норфолк.

Любопитно съвпадение е, че днес местните власти възнамерявали да обсъждат безопасността и ограничаването на скоростта на движение в района на катастрофата.