Президентите на Русия Владимир Путин, на Франция Еманюел Макрон, на Израел Реувен Ривлин, както премиери и държавни глави на още четиридесет държави положиха днес венци в памет на шестте милиона евреи, убити през Втората световна война от нацистите и техните съучастници, предаде ТАСС и БТА.


Възпоменателната церемония се състоя днес в мемориала "Яд Вашем" в Ерусалим в рамките на Световния форум в памет на жертвите на Холокоста. Проявата бе предавана от водещи израелски телевизии.

В началото на церемонията оцелелите от Холокоста Колет Авитал и Роуз Московиц запалиха на сцената факла. После световните лидери поставиха венци от червени, бели и жълти гербери и така се образува цветна стена, символизираща вечната памет на жертвите на Холокоста, съобщи ТАСС.

Полският президент Анджей Дуда, който участва в Световния икономически форум в Давос, каза днес от швейцарския курорт, че е взел правилно решение да бойкотира възпоменателните церемонии в Ерусалим за Холокоста, предаде ДПА.

Дуда обясни, че организаторите на проявата са представили пред участниците в нея "изопачен образ на историята". "Организаторът - фондация "Моше Кантор" - просто изопачава историята, като напълно пренебрегва участието на нашите войници в борбата срещу нацистка Германия" на главните фронтове през Втората световна война, каза Дуда.

"Това потвърждава, че съм взел правилно решение да не отида там. Ние няма да узаконяваме фалшифицирани послания. Трябва да казваме истината и да я казваме на висок глас", допълни той.

Дуда имаше предвид филмите, прожектирани на участниците в проявите в Ерусалим. На една от географските карти, представена във филмите, източната част на предвоенна Полша е отбелязана като "Беларус". През септември 1939 г. тази територия е нападната и превзета от СССР, който по онова време е бил съюзник с Третия райх, припомня ДПА.