"Светогорско "ембарго" на Ципрас", под това заглавие атинският в. "Катимерини" коментира, че решението на обителта е предизвикало силни сътресения в отношенията между правителството и Света гора и е намерило широк отзвук сред православните християни.

Вестникът твърди, че на свое бурно заседание в понеделник Светият кинотис /ръководният орган на атонската република/ е взела решение да не приема премиера и да му отдаде необходимите почести, като е дало да се разбере, че Ципрас може да посещава Атон, но само в качеството му на "частен поклонник".

Управата била посочила, че не може да приеме един премиер, който "заявявал, че е атеист", гласувал закони и прилагал политики, които нанасяли удар върху православието.

В. "Катимерини", цитиран от БТА, припомня, че преди две години като лидер на опозицията Ципрас е бил приет в Света гора топло, но без особени почести, тъй като такива се отдавали само на премиерите и на държавните ръководители.

От тогава обаче всичко се промени, посочва "Катимерини". Ципрас стана премиер, правителството му отвори фронтове с църквата, което не се харесва на "Монашеската република" и най-вече на нейното най-консервативно крило, той и депутати от неговата партия СИРИЗА отказват като министри да положат клетва пред светото евангелие...

Макар че правителството на Ципрас освободи светогорските манастири от данъци върху имотите им, не личи това да е повлияло на решението на свещениците да откажат почести и по този начин да анулират неговата визита на Атон, пише още изданието.