Британският парламент официално бе разпуснат преди изборите, които се очаква да сложат след малко повече от един месец края на продължителен период на доминация на консерваторите. Социологическите проучвания на практика отреждат сигурно завръщане на власт на лейбъристите. Премиерът Риши Сунак обаче свика изборите неочаквано рано, както изглежда, в опит да изненада основната опозиционна сила и да остави някакви шансове на своите консерватори.

Камарата на общините официално бе разпусната в в 0:01 ч. (2:01 ч. българско време) днес, предаде Франс прес.

Този формален акт дойде след изненадващото решение на британския премиер да свика изборите за попълване на състава на 650-местната, избираема долна камара на парламента толкова рано: Сунак избра датата 4 юли, при все че можеше да забави гласуването с близо половин година. Крайният срок за произвеждането на изборите бе 17 декември, посочва в. "Дейли телеграф".

Още повече че Сунак по всяка вероятност ще си тръгне от "Даунинг стрийт" 10 в началото на по-следващия месец. Така че на пръв поглед той имаше интерес да забави изборите максимално много. Още повече че проучванията на общественото мнение последователно дават двуцифрена преднина на лейбъристите.

Друг точен барометър - ставките на букмейкърските къщи, също загатва, че изборите ще сложат край на продължаващото вече 14 години управление на Консервативната партия. Така например "Бет 365" (Bet365) дава коефициент от само 1,03 (тоест вероятност от 97 процента) за победа на основната опозиционна сила срещу цели 17 за управляващата формация.

Ставката за мнозинство на лейбъристите в следващия състав на Камарата на общините е 1,083 (вероятност от над 90 процента). За сравнение, коефициентът за консерваторите скача до 21, а този, че никоя партия няма да има повече от половината места в долната камара на британския парламент, също е висок - девет.

Риши Сунак изненада дори много представители на своите консерватори, коментира Би Би Си.

И все пак зад този ход прозира неговото намерение да хване неподготвени лейбъристите, с надеждата те да допуснат грешки и това да му помогне да опровергае всички прогнози.

След 14 години в опозиция, пет седмици преди изборите, левоцентристката опозиция е в силна позиция и нейният лидер Киър Стармър, бивш адвокат, специалист в областта на човешките права, изглежда големият фаворит за следващ премиер на Обединеното кралство. Неспособен да спре пропадането на своята партия, премиерът консерватор се опита да си върне инициативата, като свика още през юли изборите, очаквани през есента, обобщава АФП.

Оттогава Сунак, бивш банкер министър на финансите, обикаля страната с неистово темпо.

Началото на предизборната му кампания обаче бе трудно.

Така например британският премиер насрочи изборите под проливен дъжд, а след това посети квартал Титаник в Белфаст, което неизбежно предизвика сравнения с печалната съдба на потъналия прочут кораб, припомня АФП.

Освен това ефектът на изненадата като че ли не дава ефекта, на който Сунак се е надявал. Анкети отреждат на лейбъристите средно 45 процента от гласовете, и абсолютно мнозинство в Камарата на общините, срещу едва 23 на сто за консерваторите.

Така че настроенията в управляващата партия са много различни от тези след предишните парламентарни избори - през 2019 г., на които Борис Джонсън триумфира срещу тогавашния лейбъристки лидер - Джереми Корбин, и изпълни обещанието си да изведе Обединеното кралство от Европейския съюз.

До момента 129 британски депутати не са обявили намерения да се борят за преизбиране. Сред тях са цели 77 консерватори - печален рекорд в страната за управляваща партия и поредният тревожен знак за Риши Сунак.

Някои от тях са предпочели да избегнат изборния провал, виждайки катастрофалните резултати в проучванията, докато други просто явно са решили да се оттеглят след трудностите, свързани с Брекзит, политическите скандали около Борис Джонсън и нарастващата обществена враждебност, обобщава АФП.

Риши Сунак явно се надява да промени ситуацията след насрочените за вторник първи телевизионни дебати с Киър Стармър. Той междувременно обеща да върне наборната военна служба от 18-годишна възраст и да понижи данъците на пенсионерите, в опит да заздрави подкрепата си сред консервативните избиратели.

Но дали реториката сама по себе си ще е достатъчна, предвид обществената умора от дългото управление на консерваторите и техните непрекъснати вътрешни скандали? Качеството на обществените услуги и особено на здравеопазването се влоши, а икономическите трудности от последните две години доведоха до намаляване на покупателната способност.

Показателно е, че Лейбъристката партия, която бе "черна котка" за британския бизнес по времето на левичаря Корбин, но бе пренасочена към центъра от сменилия го през 2020 г. Стармър, получи тази седмица подкрепата на 120 работодатели.

И така, засега всичко изглежда в полза на лейбъристите. Сунак все пак явно "не е хвърлил ръкавицата", като се опита да изненада опозицията, изтегляйки изборите напред във времето. И вероятно се надява тя да започне да допуска грешки.