Руският посланик във Великобритания Андрей Келин заяви за "Скай нюз", че британският премиер Риши Сунак следва същата "милитаристична линия" като неговия предшественик Борис Джонсън, вместо да прави повече да помогне за мирни преговори между Москва и Киев.

На въпрос в интервю за "Скай нюз", цитиран от БНР,  дали е доволен, че Борис Джонсън вече не е премиер, руският посланик отговори, че Риши Сурак следва същата политика и никога не е чул от него думата "преговори".

Келин каза, че Русия е готова за разговори или преговори, но Зеленски, по неговите думи, "си е забранил сам със закон да преговаря".

Андрей Келин освен това повтори твърденията на Владимир Путин, че между 25 и 30 процента от оръжията, изпратени от Запада на Украйна, са унищожени.

Той отхвърли съобщенията, че Русия използва дронове, доставени от Иран. По-рано журналисти от "Скай нюз" бяха заявили, че са видели договор като доказателство, че Техеран е продал боеприпаси на Москва.

По повод на разрушаването на язовир "Нова Каховка" и взаимните обвинения с Киев руският посланик каза, че е документирано как преди година украински генерал е заявил, че украинците ще взривят язовирната стена, за да спрат руската офанзива.

А на въпрос за плановете на Великобритания и Запада да използват 350-те милиарда долара замразени руски авоари за възстановяването на Украйна, Келин отговори: "Знам, че Обединеното кралство е много опитно в кражбата на пари от други държави".