Правителствата на САЩ и Саудитска Арабия публикуваха общо изявление във връзка с началото в саудитския град Джеда на директните разговори между суданската армия и Силите за бърза подкрепа, се казва в съобщение на сайта на американския Държавен департамент, цитирани от БТА.

"Кралство Саудитска Арабия и Съединените щати приветстват началото на предварителни разговори между представители на суданските въоръжени сили и на Силите за бърза подкрепа в Джеда на 6 май 2023 г.

Кралство Саудитска Арабия и Съединените щати призовават и двете страни да вземат предвид интересите на народа на Судан и активно да се ангажират с преговори за прекратяване на огъня и за слагане на край на конфликта, което ще спести на суданците страдания и ще гарантира достъпността на хуманитарната помощ в засегнатите райони. Кралство Саудитска Арабия и Съединените щати искат също така да подчертаят усилията на страните и организациите, които подкрепят тези разговори - сред тях са" Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Обединеното кралство и Съединените щати, страните от Арабската лига и партньорите от Тристранния механизъм, който включва Мисията на ООН за подпомагане на прехода в Судан, Африканския съюз и Междуправителствената организация за развитие.

Освен това "Кралство Саудитска Арабия и Съединените щати призовават за още координирана международна подкрепа за широк преговорен процес, който да включи всички судански фракции", изтъкват Рияд и Вашингтон в съвместното си изявление.

Дипломати от арабски страни ще участват през уикенда на извънредна среща в Кайро, посветена и на конфликта в Судан, но и на възможното завръщане на Сирия в Арабската лига след повече от десет години на замразено членство. Информацията за срещата, която ще бъде проведена утре, бе потвърдена днес от говорител на Арабската лига. Тя ще се състои на фона на затоплянето на отношенията между някои арабски страни, сред които Египет и Саудитска Арабия, и сирийския президент Башар Асад.

Членството на Сирия в Арабската лига бе замразено още през първите месеци на сирийския конфликт, като впоследствие арабски страни въведоха икономически санкции срещу Дамаск. От март 2011 г. насетне конфликтът в Сирия отне живота на близо половин милион души.

Следващата среща на лидерите на страните от Арабската лига ще се състои на 19 май в Саудитска Арабия, като се очаква на нея да бъде обсъден въпросът с членството на Сирия. Някои членове на организацията, сред които Катар, са против завръщането на Дамаск.

На 11 ноември 2011 г. решението за замразяването на членството на Сирия в Арабската лига бе подкрепено от 18 от общо 22-те страни в организацията. Против решението гласуваха Ливан, Йемен и Сирия, а Ирак се въздържа.

Йорданският външен министър Айман Сафади заяви пред Си Ен Ен, че според него е възможно в Арабската лига да бъде събрана достатъчна подкрепа за завръщането на Сирия.

Иракски дипломат, поискал да остане анонимен, заяви пред Асошиейтед прес, че освен Сирия и Судан, на срещата в Кайро ще бъдат обсъдени също така и скорошни събития, свързани с Израел и палестинците.