Полицията във Филаделфия установи самоличността на убитото преди 65 години в града малко момченце, наричано в продължение на десетилетия "Неизвестното дете на Америка".

На пресконференция началничката на силите на реда в американския град Даниел Аутлоу съобщи, че момчето, чието телце било открито на 25 февруари 1957 г. в североизточното предградие на Филаделфия - "Фокс Чейс", е идентифицирано като Джоузеф Огъстъс Зарели. Детето е родено на 13 февруари 1953 г.

Голото телце на момчето било увито във фланелено одеяло и натъпкано в кашон от бебешко кошче, продавано във веригата магазини "JC Penny". Зловещият "колет" бил захвърлен на метри от Susquehanna Road и е открит от колежанина Фредерик Беносис. 

Пристигналите на място полицаи оглеждат трупчето. Ръцете на момченцето, което е положено по корем в кашона, са внимателно кръстосани пред корема му. Ноктите и на ръцете, и на краката са изрязани до дъно. Детето е високо около 103 см и тежи 13,5 килограма. То е със сини очи, бледа кожа и изглежда недохранено. Косата му е тъмно руса или светло кафява, но наскоро подстригана и то по груб начин. Кожата по ръцете и краката е набръчкана, сякаш момченцето е държано във вода преди смъртта си. Причината за която са няколко жестоки удара с твърд предмет по главата.

Заради студеното време патоанатомът не могъл да определи с точност колко време е престояло трупчето в кашона. Можело да е 2-3 дни, но можело и да е 2-3 седмици. Всички местни медии отразили новината за убитото дете. Случаят станал известен като "Момченцето в кутията". Снимки на детето били разлепени навсякъде, образът му бил дори върху сметките за газ. Криминалистите били обнадеждени, че все някой ще подаде сигнал за изчезнало момченце или пък ще разпознае детето и ще се обади в полицията, за да бъде установена самоличността му. Това обаче така и не се случило. 

 Големият пробив в разследването

Работата на криминалистите във Филаделфия по разкриването на мистериозното убийство не е спирала в продължение на всички 65 години. 

През 2019 г. останките на момченцето са ексхумирани и е взет материал за ДНК анализ, а резултатите са качени в бази данни. Преди една седмица следователите са успели и с помощта на генеалози да разкрият самоличността на детето. 

"В продължение на 65 години историята на "Неизвестното дете на Америка" преследваше обществеността, полицията във Филаделфия, нацията ни и целия свят. Въпреки факта, че цялата самоличност и правото на съществуване на Джоузеф Аугустъс Зарели бяха отнети, той никога не бе забравен", емоционално заяви пред журналистите началник Аутлоу. 

Снимка: БТА/АР

Тя не съобщи самоличността на родителите, но добави, че момченцето има братя и сестри, някои от които са все още живи.

По думите й, разследването за това кой е отговорен за убийството на Джоузеф продължава.

"Имаме подозрения кой може да е отговорен, но би било безотговорно от моя страна да споделя тези подозрения, тъй като това остава активно и текущо криминално разследване", обяви капитан Джейсън Смит от отдел "Убийства". Той допълни, че се надява новината за разкритата самоличност на момченцето в кутията да предизвика "лавина от сигнали от обществеността", но призна, че десетилетията, изминали от деня на убийството поставят разследващите пред "трудна битка".

"Може да не извършим арест. Може никога да не идентифицираме убиеца. Но ние ще направим всичко възможно, за да опитаме.", заключи капитан Смит. 

Снимка: БТА/АР