25 февруари 1957 година. В полицията в американския град Филаделфия е получено обаждане от уплашен младeж. Колежанинът Фредерик Беносис съобщава, че е намерил мъртво малко момченце. 

"Неизвестното дете на Америка"

Голото телце на детето, което е на приблизителна възраст между 4 и 6 години, е увито във фланелено одеяло и натъпкано в кашон от бебешко кошче, продавано във веригата магазини "JC Penny". Зловещият "колет" е захвърлен на метри от Susquehanna Road в североизточното предградие на Филаделфия - "Фокс Чейс". 

Момченцето било голо, увито във фланелено одеяло

Снимка: Philadelphia police

Пристигналите на място полицаи оглеждат трупчето. Ръцете на момченцето, което е положено по корем в кашона, са внимателно кръстосани пред корема му. Ноктите и на ръцете, и на краката са изрязани до дъно. Детето е високо около 103 см и тежи 13,5 килограма. То е със сини очи, бледа кожа и изглежда недохранено. Косата му е тъмно руса или светло кафява, но наскоро подстригана и то по груб начин. Кожата по ръцете и краката е набръчкана, сякаш момченцето е държано във вода преди смъртта си. Причината за която са няколко жестоки удара с твърд предмет по главата.

Криминалистите дори облекли детето с дрехи и го снимали, за да бъде разпознато

Снимка: Philadelphia police

При аутопсията са установени и множество синини и белези по цялото тяло и главата на момченцето, като три от белезите по тялото било възможно да са от хирургични процедури. На левия глезен пък имало белег, като при разрязване със скалпел за по-добър достъп до вена за поставяне на система. Детето нямало следи от поставени ваксини и било обрязано. Освен това е установено хронично очно заболяване.

Заради студеното време патоанатомът не могъл да определи с точност колко време е престояло трупчето в кашона. Можело да е 2-3 дни, но можело и да е 2-3 седмици.

Оказало се, че колежанинът Фредерик не е първият човек, видял телцето. Два дни преди него, друг мъж, излязъл да провери заложени капани за ондатри (вид мускусен плъх с ценна кожа - бел.ред) забелязал убитото момченце, но не подал сигнал в полицията, тъй като залагането на капани било незаконно. 

Районът, в който е открит кашонът с телцето

Снимка: Оfficial case files

Разследването

Всички местни медии отразили новината за убитото дете. Случаят станал известен като "Момченцето в кутията". Снимки на детето били разлепени навсякъде, образът му бил дори върху сметките за газ. Криминалистите били обнадеждени, че все някой ще подаде сигнал за изчезнало момченце или пък ще разпознае детето и ще се обади в полицията, за да бъде установена самоличността му. Това обаче така и не се случило. Никой не се обадил да съобщи, че издирва дете с описанието на убитото момченце. Всички следи, по които работели полицаите, водели към задънена улица. 

Въпреки усилията на криминалистите, самоличността на детето не била установена

Снимка: Philadelphia police

Първоначално разследващите се съсредоточили върху кашона от бебешко кошче на "JC Penny". То било едно от 12-те кошчета, продадени от магазина на веригата в района. Криминалистите успели да открият собствениците на 11 от кошчетата, но претърпяли неуспех с 12-тото. Същото се случило и при проверката на фланеленото одеяло, с което било увито момченцето. Било установено, че то е произведено или в Северна Каролина или в канадската провинция Квебек, но било твърде масово, за да бъде проследено. Проверката на отпечатъците на момченцето в нациолната база данни и в местните болнични регистри също се провалила. Убитото дете било фантом

То било погребано в гробището в Механиксвил, а на надгробната му плоча било изписано само: "Боже, благослови това неизвестно дете". През следващите 41 години всички усилия на поколения криминалисти да разрешат случая на "Момченцето в кутията" останали напразни. През 1998 г. останките били ексхумирани, а от зъбче на детето била извлечена митохондриална ДНК. Усилията на разследващите се насочили към това да открият роднини на момченцето в националните бази данни. Оказало се обаче, че извлечената проба е твърде малка, за да даде съвпадение. На 11 ноември 1998 г. останките на детето се погребани отново в гробището Айви Хил. 

Заподозрените

Колежанинът Фредерик Беносис логично е бил първият заподозрян. Младежът обаче се подложил на детектор на лъжата, който не показал отклонения в показанията му. 

След това криминалистите се насочили към приемен дом, разположен на около 2,5 километра от мястото, на което е открито телцето на неизвестната невръстна жертва. По това време в приемния дом имало 8 деца. Управителят на дома Артър Николети обаче отказал да се подложи на детектор на лъжата. Затова и до днес съществуват спекулации, че той може да е бил замесен в случая. Това обаче така и не било доказано. 

Най-сериозният пробив в разследването бил регистриран през 2002 година. Тогава психиатър се свързал с властите заради своя пациентка от Синсинати. Името й не било разкрито, затова медиите я нарекли "Мери". Жената твърдяла, че родителите й са купили "Неизвестното дете на Америка" през 1954 година и го нарекли Джонатан. Момченцето било използвано като "секс играчка" и живеело в мазето, като не можело да говори. 

Компютърна възстановка на лицето на убитото дете

Снимка: Архив

Според Мери, през февруари 1957 година майка й пребила до смърт детето, след като то повърнало във ваната. След това я принудила да отиде с нея в гората в североизточната част на Филаделфия, където двете увили в одеяло момченцето, напъхали го в кашон и го оставили там.

Разследващите приели версията на Мери за правдоподобна, въпреки че жената била психически нестабилна. Шест месеца по-късно обаче, след като името й изтекло в медиите, тя напуснала страната. Така случаят с "Момченцето в кутията" и до днес остава неразкрит. Студено досие, макар и отворено, което най-вероятно ще остане мистерия завинаги.