Светият синод на Гръцката православна църква заяви категоричната си отрицателна позиция спрямо законопроект за узаконяване на еднополовите бракове и осиновяването на деца от еднополови двойки, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ. Въпреки това законопроектът ще бъде внесен преди края на 2027 г., когато изтича мандатът на настоящото правителство на дясноцентристката Нова демокрация, заяви правителственият говорител Павлос Маринакис.

"Децата не са нито домашни любимци за всеки, който иска да се чувства като настойник, нито аксесоари, които да официализират или да установяват като социално приемливо съжителството между хора от един и същи пол", пише в становището на Светия синод, подписано от архиепископа на Атина и Цяла Гърция Йероним.

"Някой баща и някоя майка са се обикнали, за да можем да дойдем на света, в това семейство вярваме, това семейство подкрепяме", заяви митрополитът на Фтиотида в Централна Гърция Симеон в изказване по време на публично събитие, посветено на предстоящия рождественски празник.

Правителственият говорител Маринакис от друга страна отбеляза, че "винаги се вслушваме в мнението на Църквата с уважение", но "в същото време провеждаме нашата политика и ще се вслушаме в мнението на обществото, гражданското общество, гражданите, институциите и партиите като цяло", съобщава Асошиейтед прес.

Проучванията на общественото мнение показват, че гърците са разделени по равно по въпроса за еднополовите бракове, но са против предоставянето на пълни родителски права на еднополовите двойки, посочва АП.

Еднополовите бракове са узаконени в 34 държави по света, като няколко от тях легализираха възможността за граждански партньорства едва през последните години. Нито една от страните в този списък не е с преобладаващо православно население като Гърция.

Членове на управляващата консервативна партия в Гърция се изказаха както в подкрепа, така и против ангажимента на правителството, който като цяло е подкрепен от левите и лявоцентристките опозиционни партии.

Лидерът на лявата опозиция в страната СИРИЗА Стефанос Каселакис сключи брак със своя партньор в Ню Йорк през октомври, няколко седмици след като спечели изборите за лидер на партията.

През 2015 г. Гърция узакони гражданските партньорства между лица от един и същи пол.