Младият мъж, открил стрелба на Фестивала на Чесъна в американския щат Калифорния, е едва 19-годишен и е публикувал две снимки в социалната мрежа Инстаграм в деня на нападението с неонацистки призиви, предаде Асошиейтед прес.

Сантино Уилям Лиган уби трима души, включително 6-годишно дете, и рани 12 на фестивала в Гилрой вчера, след което беше застрелян от полицията.

В изтрития впоследствие профил на стрелеца в Инстаграм се казва, че той е италианец и иранец. Профилът показва две снимки, публикувани от Лиган. На едната, която е качена по-рано, е изобразен анимационният герой, известен като мечето Смоуки (Smokey the Bear), стоящо пред табела "огнеопасно". В заглавието Лиган призовава да се чете "Мощта е право" (Might is Right), книга, публикувана през 19 век.

Мизогиничната и антисемитска творба е използвана в екстремистки сайтове от неонацисти и привърженици на теорията за превъзходство на бялата раса, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Според анализ на поведението му в социалните мрежи младежът се увличал именно по екстремистки неонацистки идеи и е бил привърженик на теорията за превъзходство на бялата раса. 

Втората снимка е качена броени минути преди стрелбата и е от самия фестивал.

Близки на убитото 6-годишно дете

Снимка: AP/БТА

Кметът на Гилрой Роланд Веласко каза, че градът ще скърби заради трагедията, но ще я преодолее. Той заяви на пресконференция, че насилието с огнестрелни оръжия е епидемия в САЩ и че е "повече от жалко", че събитие като Фестивалът на чесъна в Гилрой е станало мишена на нападение.

В памет на малкия Гилрой

Снимка: AP/БТА

Според полицията стрелецът е бил въоръжен с автомат "АК-47", придобит законно този месец в щата Невада, съобщи телевизия Си Ен Ен.