Северна Корея изстреля няколко десетки снаряда по остров западно от полуострова в Жълто море, в близост до спорната морска граница между двете Кореи, след като бе предупредила да спре да води военни учения в района. Това предизвика ответна стрелба от Южна Корея и поставянето на въоръжените й сили в максимална степен на бойна готовност.
Сеул обеща "ответни действия" в случай на нови провокации от КНДР след бомбардирането на южнокорейския остров.

Южна Корея може да нанесе удари по ракетна база на КНДР, разположена близо до позициите на бреговата артилерия. Указът е бил издаден от южнокорейския президент. Ударите по ракетната база ще последват в случай на нови провокации от страна на Северна Корея, съобщи радио „Ехото на Москва”, цитирана от "Фокус".

"Армията ни ще даде твърд отговор на всяка нова провокация. Бомбардирането на острова от Северна Корея е явна военна провокация. Освен това бомбардирането на цивилни обекти е непростимо", се казва в изявление на южнокорейския президент, което призова севернокорейските власти "да поемат отговорността си".

Южнокорейският военен представител И Хон-ки заяви, че това целенасочено нападение нарушава подписаното през 1953 г. споразумение за прекратяване на огъня между двете страни.

Северна Корея заяви на свой ред, че стрелбата с артилерийски снаряди била започната от Южна Корея и Пхенян бил принуден да предприеме военни действия.
"Въпреки многократните ни предупреждения Южна Корея изстреля десетки снаряди и ние незабавно предприехме твърди военни мерки", се казва в кратко съобщение на севернокорейската държавна агенция КЦТА. Севернокорейското военно командване заплаши, че ще продължи обстрела над Южна Корея ако тя наруши спорната морска граница "дори с една хилядна от милиметъра" и ще нанесе "безмилостни военни ответни удари".

ИТАР-ТАСС посочва, че числеността на южнокорейските въоръжени сили е над 650 хиляди души, докато армията на КНДР наброява около 1,2 милиона военнослужещи.

Белият дом остро осъди севернокорейския артилерийски обстрел. Говорителят на Държавния департамент Робърт Гибс призова Северна Корея "да прекрати войнствените си действия". Той заяви, че САЩ са твърдо ангажирани към отбраната на Южна Корея и поддържането на регионалния мир и сигурност. 

Президентът на САЩ Барак Обама е бил "вбесен", след като го събудили и уведомили за обстрела срещу южнокорейския остров Йонпьон, предаде Асошиейтед прес. "Това е възмутителен акт," заяви пред журналисти говорителят на Обама Бил Бъртън.

Китай изрази загриженост
и призова двете страни да работят за мир и стабилност.

“Има колосална опасност, която трябва да избегнем. Тези, които започнаха това, носят огромна отговорност”, заяви първият дипломат на Москва Сергей Лавров в Минск.

НАТО също разкритикува нападението на Северна Корея. Говорителят Кармен Ромеро обяви, че ситуацията се следи с „голяма загриженост” от Алианса, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун осъди севернокорейското нападение и изрази своето "най-голямо притеснение" пред британския постоянен представител в Съвета за сигурност Марк Лайъл Грант.
Френски дипломатически източник заяви в Париж, че до ден-два Съветът за сигурност на ООН може да се събере. По-късно зам.-постоянният представител на КНДР в ООН Пак Ток-хун заяви, че инцидентът трябва да бъде обсъден от двете съседни държави, а не от съвета, съобщи Ройтерс, цитирана от БГНЕС.
 
България осъжда безпрецедентния артилерийски огън от севернокорейски въоръжени сили срещу територията на Корея, съобщиха от Външно министерство.
"Призоваваме КНДР да се въздържа от по-нататъшни провокации и изостряне на обстановката, очакваме и двете страни да демонстрират въздържаност", пише в съобщение на министерството.

Новината е актуализирана в 22,30 ч.