Близо 300 прокурори са в редиците на украинската армия, каза административният ръководител на прокуратурата в Одеса Сергий Костенко в интервю за БНР. 

Магистратът, който е бесарабски българин, участва в Международната конференция "Да спрем езика на омразата" - "STOP HATE SPEECH" в София, организирана от българската Прокуратура и Европейската еврейска асоциация.

От началото на войната в Украйна са установени 48 хиляди военни престъпления. Можете да си представите какъв колосален обем работа е - за сортиране на доказателствата и за установяване на лицата, които са ги извършили, твърди административният ръководител на прокуратурата в Одеса.

По думите му в момента ситуацията в Одеса е такава -" няма ток, няма отопление, няма дори вода. Вчера беше ударена електрическа подстанция, която захранва с електричество съоръженията, които снабдяват с вода града. Заради действията на държавата-агресор Русия населението на Одеса, което е 1 млн. души, остана не само без светлина и топлина, но и без вода."

Само в Одеса се водят 200 дела по случаи на колаборационизъм - подпомагане на агресията на Русия", казва  Костенко:

"Ние активно се занимаваме с разкриването на такива лица, които ако днес просто разпространяват проруски наративи в социалните мрежи, то утре могат да преминат към активни диверсионни действия. Работата ни продължава. Мога да ви кажа, че населението на Одеска област наброява около 2 милиона и 400 хиляди души, като до този момент сме разкрили около 200 души. Работата ни е систематична и дълбока. Това число е такова, преди всичко защото украинците и тези които живеят в Одеска област, са патриоти и желаят тяхната страна да победи."

Що се отнася до другите престъпления, "колкото и да е странно, има съществен спад в нивото на престъпността както в Одеска област, така и в цялата страна".

"Факторите за това са няколко, но преди всичко активните противодиверсионни мерки, като комендантския час, наличието на блокпостовете и др. Друга причина е, че много хора напуснаха страната. Но особено ми е приятно за това, че всички в Украйна се обединихме, в това число и тези, които по-рано са извършвали престъпления, че такова нещо в момента не би трябвало да се прави. Сблъскваме се обаче с едни типични престъпления, които по-рано не сме срещали - измами, свързани с набирането на помощи или кражби на хуманитарна помощ. Но за да си представите съотношението - за целия период от началото на войната - до момента сме отчели само 5 подобни престъпления."

В момента във въоръжените сили на Украйна се бият 14 души от Одеската областна прокуратура, а от цялата страна броят и е почти 300, сочат данните на Костенко.

По повод Международният съд в Хага, който ще разследва възможни военни престъпления при руската инвазия в Украйна, Костенко коментира и ролята на украинската прокуратура и в частност на Одеската в този процес:

"Основната роля на прокуратуратае е в установяването и съхраняването на доказателства за военните престъпления на Руската федерация". Това е много специфична и сложна работа, защото методиката за оглед на местопрестъплението например след ракетен удар е сложна и е нещо, с което се сблъскваме за първи път. Но още през март много бързо се адаптирахме към това и в момента някои от производствата, които водим, са на етап да можем да повдигнем обвинения на някои ръководители на военни подразделения от руската армия."

А какви са очакванията му за започването на подобно дело в Съда в Хага и колко време би продължил подобен процес?

"Този процес се задейства от страна на обвинението от страна на Международния наказателен съд и неговият прокурор г-н Карим Хан. Освен Съдът в Хага, друга насока за работата е създаването на международен военен трибунал, който да привлече под отговорност висшето военно и политическо ръководство на Русия за извършените военни престъпления. Днес нашата дейност е свързана с това да предадем на Международния наказателен съд материалите, с които разполагаме за извършване на военни престъпления, престъпления против човечеството и извършване на геноцид. За тях е предвидена наказателна отговорност от Римския статут на Международния наказателен съд. Този статут предвижда и наказателна отговорност за извършване на престъплението агресия, но в момента е невъзможно Русия да бъде привлечена под отговорност за такова престъпление, защото тя не е ратифицирала Римския статут. И понеже всички разбираме, че тези престъпления не би трябвало да останат ненаказани, затова е особено важно създаването на международен трибунал. Колкото до вашия въпрос колко време би могло да отнеме това - ясно е, че няма да е бързо, но този път трябва да бъде извървян. Не само заради нашето поколение, а и заради това други деца по света да не преживяват същите ужаси, през които минават децата на Украйна."

"Много сме благодарни за помощта, която ни предоставя България. Страната разполага със съветско въоръжение, което е много подходящо за нашата армия в момента. Не можем да разделим нашата благодарност на жители на Одеса или на Киев, или на Лвов. Всички ние сме много благодарни на България", казва още Костенко по повод гласуваната от българския парламент военно-техническа помощ.