Спасителните служби са евакуирали днес хора от стотици моторни превозни средства, заседнали през нощта по пътищата в Дания и Швеция поради тежките снеговалежи, силните ветрове и заледените участъци, които доведоха да огромни задръствания, предаде Ройтерс.

В Швеция военните мобилизираха верижни машини, за да доставят храна и вода на блокираните на първокласен път в южната част от страната.

До 1000 автомобила бяха оставени блокирани с часове на път E22 между Хьорби и Кристианщад след като снежна буря връхлетя страната. Въоръжените сили бяха изпратени да помогнат на хората да евакуират колите си и да доставят храна и вода на онези, които все още са блокирани. Някои са били блокирани в колата си за 20 часа или повече, съобщават шведски медии.

"Заседнахме около 13:00 вчера. Не можем да направим нищо по въпроса, просто чакаме да свърши. Надяваме се, че колата може да бъде изровена скоро", заявиха блокирани туристи на магистралата в четвъртък сутринта пред новинарската агенция ТТ.

Много коли бяха изоставени по време на евакуацията, докато за други бяха отворени проходи през разделителните мантинели, които им позволиха да обърнат в обратната посока

В четвъртък сутринта някои коли успяха да напуснат, но все още имаше няколко коли и камиони, блокирани в снега преди обяд в четвъртък.

Шведската агенция по транспорта обяви, че очаква отсечката от път Е22 между Хьорби и Кристианщад да бъде отворена отново утре.

"Сега изкарахме повечето коли", каза Фредрик Малмберг от 49-и батальон на гвардията. "Въпреки това не можем да изкараме камионите с нашите високопроходими автомобили, твърде тежки са", допълни той. Батальонът е на място с общо шест автомобила от 20 часа в сряда вечерта. Десет години е в гвардията.  "Никога не съм изпитвал подобно нещо. Основно изкопавахме коли, но евакуирахме няколко души", споделя той.

Полицията призова хората в Сконе да си останат у дома днес и да не излизат по пътищата, освен ако нямат абсолютно никакъв друг избор.

Най-малко 145 пътнотранспортни произшествия са регистрирани в южния полицейски район в сряда.

Студеният фронт, който накара температурите да паднат под -40C в Северна Швеция, се очаква да се задържи до уикенда, а за цялата страна се прогнозират температури под нулата. Очаква се до събота живакът бавно да започне да се покачва.