Стотици сътрудници на Сирийската гражданска защита, известни като Бели каски, бяха евакуирани от Южна Сирия в Йордания през Израел. Те са изведени от райони, където правителствената армия атакува бунтовниците. Операцията е извършена от израелската армия. Йорданските власти потвърдиха, че са приели сирийците, за да бъдат прехвърлени в западни държави, съобщиха световните агенции, цитирани от БНТ.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и канадският премиер Джъстин Трюдо поискаха от Израел да евакуира стотици членове на сирийската неправителствена организация "Белите каски" и семействата им от Сирия, обяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, предадоха ДПА и БТА.

"Преди няколко дни президентът Тръмп се свърза с мен, а също и канадският премиер Джъстин Трюдо и други, и ни помолиха да помогнем за извеждането от Сирия на стотици членове на "Белите каски". Това са хора, които са спасили животи, а сега са с опасност за своя живот. Затова разреших да бъдат прехвърлени през Израел към други страни като важна хуманитарна мярка", добави той.

Белите каски са били обкръжени в провинциите Кунейтра и Дераа, където сирийската армия заема територия, а руски офицери договориха изтеглянето на стотици бунтовници и семействата им. Белите каски са евакуирани по молба на САЩ и европейски държави. Около 800 души са превозени през нощта с израелски автобуси през окупираните от Израел Голански възвишения до йорданска територия. Израелската армия потвърди за операцията и добави, че страната все така се придържа към политиката на ненамеса в сирийския конфликт.

"Цивилните лица бяха евакуирани от зона на военни действия в Южна Сирия, заради непосредствена заплаха за живота им. Прехвърлянето на прогонени от домовете им сирийци през Израел е чисто хуманитарен жест", заявиха още оттам.

Белите каски са спасителите, на които дължат живота си десетки хиляди хора в Сирия. Организацията, наречена Сирийска гражданска защита, е основана през 2013 г. Около 3000 доброволци помагат на хората в райони на сражения и бомбардировки и дават информация за военните действия. САЩ ги подпомагат финансово, а режимът в Дамаск и Русия ги обвиняват за връзки с бунтовниците. Йордания съобщи, че евакуираните ще пребивават на охранявано място под грижите на ООН и в идните три месеца ще бъдат изведени в Германия, Великобритания и Канада.