Президентът на САЩ Доналд Тръмп разреши да се публикува пълната, изцяло разсекретена и нередактирана стенограма от разговора му с украинския президент Володимир Зеленски, предадоха ДПА и Ройтерс.

Тръмп написа в Туитър, че стенограмата ще се публикува утре и ще покаже, че разговорът е бил "съвсем уместен" и че той не е оказал натиск на Зеленски да разследва фаворита на демократите за кандидат-президент Джо Байдън, както и че не е имало предложение за помощ от САЩ в замяна на разследване.

"Ще видите, че това е съвсем приятелски и съвсем уместен телефонен разговор. Никакъв натиск и, за разлика от Джо Байдън и сина му, НИКАКВО предложение на помощ в замяна! Това не е нищо повече от продължение на Най-големия и Най-разрушителен Лов на Вещици на всички времена!", добави Тръмп, имайки предвид твърденията, че е обещал американска военна помощ на Зеленски в замяна на разследване на Байдън. Тези твърдения станаха повод редица демократи да поискат импийчмънт на Тръмп.

Същевременно в. "Вашингтон пост" днес съобщава, че се очаква по-късно тази нощ председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси да обяви, че долната камара на Конгреса започва официално разследване за импийчмънт на президента.