В Берлин днес и утре германските социалдемократи ще дискутират обновлението на партията и подготовката за предстоящите европейски избори, съобщи офисът на президента на ПЕС Сергей Станишев.

На важното международно събитие ще присъстват президентът на ПЕС Сергей Станишев и премиерите на Португалия и Гърция - Антониу Коща и Алексис Ципрас. Дебатът ще сложи началото на подготовката на левите в Европа за ключовите избори през май 2019 г., след които широка лява коалиция от всички прогресивни сили да сложи край на бюджетните рестрикции и орязването на социални разходи от десните, се посочва в съобщението. Тази дискусия ще продължи и на конгреса на ПЕС на 7-8 декември в Лисабон.

Като домакини форума в Берлин ще открият лидерът на ГСДП Андреа Налес и генералният секретар на партията Клингебейл. Очаква се партията да излъчи и водещите си кандидатури за евроизборите през 2019 година - сегашния председател на парламентарната група на социалистите и демократите в ЕП Удо Булман и Катарина Байли.

Дебатът на социалдемократите ще е в два дни, 60 дискусии на 10 сцени, с над 2000 участници, се казва в съобщението на офиса на Сергей Станишев.