Президентът Клаус Йоханис заяви в Сибиу, че процедурата за ротацията на правителството трябва да започне този петък, но само ако стачката в образованието приключи. Той коментира, че едва ли смяната на властта трябва да се прави по време на преговори със синдикатите, съобщи БТА.

"Няма да се противопоставя на нито една формула, която води до стабилно правителство. Все още се водят дискусии, все още се водят преговори. Коалицията трябва да реши как иска да изглежда бъдещото правителство и кой да бъде в управляващата коалиция, но аз съм убеден, че нещата ще се решат", коментира държавният глава в отговор на въпрос дали Демократичния съюз на унгарците трябва да продължи да управлява или новата изпълнителна власт трябва да бъде подкрепена и формирана само от Национално-либералната и Социалдемократическата партия.

В Сибиу държавният глава изрази надежда, че нещата в образователната система ще се подобрят, включително заплатите на учителския персонал.

"Исканията на учителите са основателни. Учителите са категория, която печели много малко и в същото време предлага всичко на обществото. Трябва да видим какво може да се направи бързо, но е необходима и политическа воля. Естествено синдикатите винаги искат много и по възможност много пари", коментира Клаус Йоханис.

Той обаче изрази изненадата си от факта, че организаторите на стачката в образованието не са обсъдили приетите от парламента нови закони за образованието.

На излизане от централата на Демократичния форум на германците в Румъния той и колегата му Франк-Валтер Щайнмайер, който е на посещение в страната, бяха посрещнати от съпругата на Клаус Йоханис - Кармен, която е учителка, и няколко ученици от нейния клас. Клаус Йоханис ги покани за снимка и се пошегува, като им каза: "Виждате ли, дори стачката има някои предимства", визирайки факта, че нямат часове заради стачката на учителите.

Изявлението на президента идва в деня, когато образователните синдикати отхвърлиха предложението на правителството и обявиха, че ще продължат обявената на 22 май обща стачка, а хиляди учители излязоха по улиците в Букурещ и други градове в страната, за да заявят исканията си.

В 16:00 ч. представителите на синдикатите бяха поканени от правителството на пореден кръг преговори в сградата на Министерския съвет на площад "Виктория" в Букурещ.

"Не мога да обещая на учителите нещо, което не може да бъде постигнато". Това заяви румънският премиер Николае Чука в Клуж-Напока. Той показа готовност за диалог, но призова замесените да разберат настоящия контекст.

"Апелирам да имат разбиране и да не ни карат да правим същите грешки, които са правени през тези 30 години", коментира Чука. По думите му до месец и половината ситуацията с учителските заплати ще може да се разреши.

Попитан дали ротацията на властта ще се случи, румънският премиер заяви: "Пристигам в Букурещ, за да разговарям с колегите от коалицията и ще вземем решение".