Световните лидери ще участват заедно с украинския президент Володимир Зеленски на срещата на върха този уикенд, за да проучат начини за прекратяване на най-смъртоносния конфликт в Европа от Втората световна война насам, но Русия не е поканена и събитието не ще постигне целта на Киев да изолира Москва, пише в анализ Ройтерс, цитиран от БТА.

Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис, френският президент Еманюел Макрон и лидерите на Германия, Италия, Великобритания, Канада и Япония са сред тези, които ще участват в срещата на 15 и 16 юни в швейцарския планински курорт Бюргенщок.

Очаква се Индия, която помогна на Москва да преживее шока от икономическите санкции, да изпрати делегация. Турция и Унгария, които също поддържат сърдечни връзки с Русия, ще бъдат представени от своите външни министри.

Но въпреки месеците на интензивно украинско лобиране, някои страни няма да присъстват, най-вече Китай, който е ключов потребител на руски петрол и доставчик на стоки, които помагат на Москва да поддържа производствената си база.

"Самата среща вече е резултат", каза Зеленски в Берлин във вторник, като същевременно призна колко е трудно да се поддържа международната подкрепа, тъй като войната, която вече е в своята трета година, продължава.

"Обединяването на страните, които са партньори и тези, които не са партньори, е трудна сама по себе си мисия за Украйна, когато войната не е в първия си месец", каза Зеленски.

Зеленски посети Саудитска Арабия в сряда, за да обсъди подготовката за срещата на върха с престолонаследника Мохамед бин Салман, то не стана веднага ясно дали кралството ще изпрати свои представители.

Улрих Шмид, политолог и специалист по Източна Европа в университета "Занкт Гален" в Швейцария, изтъкна "смесения успех" по организирането на срещата, като се има предвид подкрепата на някои страни и отсъствието на Китай.

"Тогава възниква въпросът: възможно ли е да се постигне мир?", добави Шмит. "Докато (руският президент Владимир) Путин е на власт... ще бъде трудно."

"Без смисъл"

Русия, която изпрати десетки хиляди войници в Украйна на 24 февруари 2022 г., определи идеята за среща на върха, на която тя не е поканена, като "безсмислена".

Москва окачествява своята "специална военна операция" в Украйна като част от по-широка борба със Запада, който според нея иска да да постави Русия на колене. Киев и Западът твърдят, че това е глупост и обвиняват Русия, че води незаконна завоевателна война.

Първоначално идеята за среща на високо равнище беше лансирана, след като Зеленски представи мирен план от 10 точки в края на 2022 г.

Оттогава насам се проведоха поредица от подготвителни срещи.

Изглеждаше, че предложението набира известна сила, като Китай и някои големи държави от Глобалния юг сигнализираха за интерес на среща в Саудитска Арабия през август миналата година.

Обаче войната в Газа намали тази тенденция и Москва се опита да подкопае валидността на срещата на върха.

Междувременно Китай, заедно с Бразилия, настоява за отделен план за мир в Украйна, в който се призовава за участие и на двете воюващи страни. Москва и преди е изразявала подкрепата си за усилията на Китай за прекратяване на конфликта.

Киев не крие разочарованието си от решението на Китай да пропусне срещата на върха в Швейцария. Зеленски дори обвини Пекин, че помага на Русия, за да я провали, което е необичаен изблик на гняв срещу световна свръхсила с ненадминато влияние върху Москва.

Срещата се провежда в труден момент за Украйна на бойното поле. Руските войски, които контролират около 18% от територията на Украйна, напредват на изток във война, в която загинаха десетки хиляди войници и цивилни, която остави в руини села и градове, а милиони хора бяха прокудени от домовете си.

Като се имат предвид тези препятствия и дълбоките различия между Украйна и Русия, срещата на върха ще се отклони от териториалните въпроси и ще се съсредоточи върху части от плана на Зеленски, които са достатъчно широки, за да бъдат приемливи за повечето, ако не и за всички участници.

Те включват необходимостта от гарантиране на продоволствената сигурност, ядрената безопасност, свободата на корабоплаването и обмен на затворници, заявиха официални лица.

Какво следва?

Голяма част от дискусиите около срещата на върха в Швейцария са за това къде и кога ще се проведат следващите разговори.

Андрий Ермак, ръководител на кабинета на Зеленски, заяви тази седмица пред репортери, че "огромен брой" държави вече са заинтересовани. "И ние търсим възможност на втората среща на върха да поканим представител на Русия", каза той.

Швейцария иска срещата на върха в Бюргенсток да проправи пътя за "бъдещ мирен процес", в който да участва и Русия.

Срещата на върха се провежда в разгара на дипломатическата суматоха около Украйна.

Зеленски присъства на срещата на върха на Г-7 в Италия тази седмица, а Украйна ще настоява за напредък във финансирането както на срещата на върха на Европейския съюз този месец, така и на срещата на върха на НАТО в началото на юли.

Поддръжниците на Украйна отбелязват разговорите в Швейцария с поредица от събития в близкия град Люцерн, за да привлекат вниманието към хуманитарните разходи на войната, като в Люцерн е планирана демонстрация за връщане на затворниците и децата, отведени в Русия.

Швейцария се надява, че при приключване на срещата ще бъде направено съвместно изявление - ако участниците в срещата на върха постигнат консенсус.