Италианският премиер Матео Ренци ще бъде домакин на канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд за среща на кораб край остров Вентотене, свързан с предисторията на европейския федерализъм, предадоха Ройтерс и БТА.

Това е втората среща на лидерите на трите водещи икономически сили в еврозоната, след като на 23 юни т.г. британците гласуваха за излизане от ЕС.

"Те ще дойдат, за да обсъдим как да изстреляме наново Европа от дъното", каза вчера за срещата Ренци.

Манифест от "карантинния остров"

През 1941-1943 г., разказва АФП, фашисткият режим използва остров Вентотене за заточение на опонентите си, главно комунисти. За две години близо 2000 души попадат в затвора "Санто Стефано" на т. нар. карантинен остров.

Сред тях е Алтиеро Спинели, журналист и активист на компартията. През 1927 г. той е осъден на 16 години затвор за критики против властта на Бенито Мусолини. Преместен на острова през 1941 г., той съчинява тайно там "Манифеста от Вентотене", нареждан от историците сред текстовете, сложили начало на европейския федерализъм.

Написан на листчета цигарена хартия и скрит в кутия с двойно дъно, документът, чието пълно заглавие гласи: "За свободна и единна Европа. Проект за манифест", е изпратен скришом на континента и от 1943 г. се разпространява нелегално от ръка на ръка.

Днес има опасност частично разрушената сграда на островния затвор да се срути изцяло. Матео Ренци заяви през февруари, че държавата отпуска 80 милиона евро за реставрация. Премиерът смята да я превърне в културен център, където ще бъдат възпитавани младите европейци.

Алтиеро Спинели е погребан на острова и днес тримата лидери ще положат венец на гроба му, предаде Ройтерс.

На борда на самолетоносач

Европа трябва да инвестира в отбраната, образованието и културата и да разчупи бюрократичните правила, заяви днес италианският премиер Матео Ренци, предаде Ройтерс.

Ренци каза, че ЕС трябва да преодолее резултатите от референдума за Брекзит и вълната атентати, извършени в последно време, и да преоткрие ролята си.

Европа е любяща майка на нашите ценности, тя не е студен пазител на бюрократичните правила, които са трудни за приемане, каза италианският премиер преди да посрещне Ангела Меркел и Франсоа Оланд на кораб на италианските военноморски сили.

Тримата ще обсъждат бъдещето на ЕС след референдума във Великобритания на ранна работна вечеря на борда на самолетоносача "Гарибалди" край остров Вентотене. Очаква се да дадат съвместна пресконференция около 18 ч. (19 ч. българско време).

Корабът е флагман на европейската мисия "София" в Средиземно море. Чрез нея ЕС се опитва да пресече трафика на мигранти, да обучи либийски гранични патрули и да помогне за спазване на оръжейното ембарго, наложено на Либия.