За тайната среща на Помпейо, който все още е шеф на ЦРУ, съобщи първо вестник "Вашингтон пост". Изданието уточни, че според неофициална информация целта на разговора е била да се положат основи за директни преговори между Тръмп и Ким за севернокорейската ядрена програма.

По-късно самият президент индиректно потвърди за срещата, като каза, че с Пхенян са били проведени преговори на "много високо ниво" и неговата историческа среща със севернокорейския лидер трябва да с състои вероятно в началото на юни. Обсъждат се пет места за нея.

Няколко часа по-късно Тръмп официално обяви в Туитър:

"Майк Помпейо се срещна с Ким Чен-ун в Северна Корея миналата седмица. Срещата премина много гладко и бяха изградени добри отношения. Сега се подготвят подробностите около срещата на върха. Ядреното разоръжаване ще бъде чудесно нещо както за света, така и за Северна Корея!".


Кандидатурата на Майк Помпейо за държавен секретар на САЩ среща растяща опозиция в сенатската комисия по външните работи и е напълно вероятно той да не получи одобрението й, съобщи обаче междувременно "Вашингтон пост".

Двама сенатори демократи от комисията публично са отказали да подкрепят номинацията му. Джийн Шахийн, която миналата година е подкрепила кандидатурата му за шеф на ЦРУ, каза във вторник, че не може да постъпи по същия начин, ако той желае да застане начело на американската дипломация, заради неговата позиция относно правата на гейовете, на американските мюсюлмани и на женските права по въпроса за абортите. Според нея новата роля, за която Помпейо кандидатства, е съвсем различна от предишната, защото един държавен секретар трябва да представлява американските ценности пред света.

"Това е пост, на който се прави политика, и аз имам дълбоки съмнения относно миналите изказвания и политическите възгледи на Помпейо", посочи тя.

Против кандидатурата на Помпейо се изказа и сенаторът демократ Тим Кейн, който също го бе подкрепил за шеф на ЦРУ преди. Според него Помпейо само "ще задълбочи слабостите на президента Тръмп, вместо да утвърди нашите дипломатически постижения", особено ако стане въпрос за използване на сила спрямо Иран.