Заместник държавният секретар на САЩ Уенди Шърман се очаква да напусне поста си през лятото, съобщи вчера телевизия Си Ен Ен, като се позова на източници, запознати с темата.

72-годишната Уенди Шърман, един от най-влиятелните дипломати в света, е известна като "Сребърната лисица" заради стоманеносивата коса и хитрия си стил на водене на преговори и постигането на сделки.

Коя е Уенди Шърман и какво може >>

Засега не се знае кой ще стане приемник на Шърман, информира Си Ен Ен, цитирана от БТА. Телевизията не съобщи и каква е причината за възможното ѝ оттегляне.

Уенди Шърман, която е ветеран във външната политика, заема поста заместник-държавен секретар от април 2021 г. и се занимава с различни направления в дипломацията, включително и с отношенията между САЩ и Китай.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън до голяма степн е оставил на Шърман въпросите, свързани с Китай, казват източници на Ройтерс.

Засега Държавният департамент не е коментирал съобщената от Си Ен Ен информация.

Една от последните й запомнящи се изяви бе покрай сваления, прелитащ в американско небе, китайски балон. Тогава Шърман събра около 150 дипломати от 40 съюзнически и партньорски държави, за да сподели разузнавателни данни за различни случаи и инцидента през последните години, както писа "Вашингтон пост" - те често са били пренебрегвани. В крайна сметка се стигна до заключението, че Китай има цяла програма за събиране на разузнавателни данни с помощта на дирижабли.

Уенди Шърман излиза от залата в Конгреса, в която се е провел закрит брифинг по случая с изтеклите секретни военни документи, 19 април 2023 г.

Снимка: AP/БТА

Украйна, разбира се, не остава по-назад в работата на Шърман. Също през февруари тя бе сред висшите американски служители, предали послание на Киев, че обещанията за подкрепа "колкото е необходимо" с пакети военна помощ представляват най-добрия шанс за Украйна да промени решително хода на войната. Още през февруари САЩ заявяват, че пролетта е време Украйна да предприеме контраофанзива в опит да си върне загубените територии. Посланието на Шърман и сие било: "Не можем да правим всичко и завинаги."

Година по-рано - на 22 август 2022 г. Уенди Шърман използва 80-ата годишнина от битката за Гуадалканал, която е първата голяма наземна офанзива на САЩ и техните съюзници срещу Япония, и призова тихоокеанските страни да не се поддават на авторитаризма. Тогава Шърман намекна, че сегашната (към онзи момент) ситуация в света наподобява борбата на Съюзниците срещу нацизма и срещу имперска Япония през 30-те и 40-те години на миналия век.

На 1 февруари 2022 г. Уенди Шърман благодари в телефонен разговор на тогавашния премиер Кирил Петков, че България е лоялен и решителен член на НАТО на фона на ескалиращите руски действия срещу Украйна. Тя увери премиера, че Вашингтон ще работи с другите страни-членки, за да подпомогне процеса на присъединяване на България към ОИСР.

Уенди Шърман не изпусна от полезрението си и Близкия изток. На 22 март 2023 г. тя извика израелския посланик във Вашингтон Майкъл Херцог, за да изрази "загрижеността" на американците във връзка с гласуваната от Кнесета поправка в закона, която позволи на еврейските заселници да се върнат в четири селища на Западния бряг. "Загрижеността на САЩ" във връзка с промяната на закона, наблюдатели определиха като нетипичен за Вашингтон ход.  Гласуването дойде само ден, след като Израел публично обеща да не одобрява нови селища или да предприема едностранни действия. Премиерът Нетаняху уточни, че "правителството няма намерение да създава нови селища в тези райони". Но според него решението на Кнесета слага край на "дискриминационния и унизителен закон", който не позволява на евреите да живеят в своята "историческа родина", цитира думите на израелския премиер DW.