Доналд Тръмп е определил 25 август 2020 г. като краен срок за разрешаване на косовския въпрос, пише в. "Сръбски телеграф", позовавайки се на свой "добре информиран източник", и цитиран от БТА.

Вестникът посочва, че тази дата е два месеца преди президентските избори в САЩ (през ноември), когато Тръмп ще се бори за втори мандат в Белия дом. За кампанията на Тръмп е много важна всяка победа във външнополитически план и е ясно, че решаването на косовския въпрос би било идеален сценарий, коментира още изданието.


Двустранните отношения на Сърбия и Япония са напреднали "драстично" след посещението на японския премиер Шиндзо Абе в Сърбия миналата година, оценява японският външен министър Таро Коно за в. "Политика". Коно, който пристига днес в Сърбия, каза, че за една година компания Маекава е открила завод в Смедерево, потвърдено е участието на компания Иточу в проект за изграждане на регионален център за преработка на отпадъци във Винча, а Тойо тайърс реши да построи фабрика в Инджия. Коно изрази желание отношенията на двете страни да продължат да се развиват интензивно.

Ако в Косово бъдат насрочени избори, срещата в Париж по косовския въпрос, която беше планирана за септември, най-вероятно ще бъде отложена, пише в. "Блиц". Вестникът припомня, че при неотдавнашното си посещение в Сърбия френският президент Еманюел Макрон каза, че ще организира среща на лидерите на Сърбия и Косово в присъствието и на германския канцлер Ангела Меркел, за да се "намери глобално и трайно решение" на косовския проблем. Междувременно обаче в Косово настъпи политическа криза след оставката на премиера Рамуш Харадинай. Заради възможните избори в Косово е отложено и посещението на съветника на американския президент за национална сигурност Джон Болтън, отбелязва "Блиц".

Сред сръбските депутати има чуждестранни шпиони, които от депутатските си кресла работят против интересите на гражданите и държавата, пише в. "Курир".

Според анонимен източник на вестника в парламента на Сърбия в момента има най-малко петима депутати, които работят за някоя чужда служба, а вероятно броят им е дори по-голям. В парламента влиза изключително поверителна информация, чието изтичане представлява сериозна опасност, предупреждава източникът на вестника.