Лидерът на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня отправи безпрецедентна атака срещу многонационалните компании, съобщава в. "Адевърул", цитиран от БТА.

На митинг в град Търговище вчера Драгня заяви, че многонационалните компании смятат румънците за "глупаци" и са превърнали страната в "кошче за боклук".

"Всички многонационални компании казаха: румънците са глупаци. Превърнаха Румъния в кошче за боклук. Направихме закон, който ще ги накаже сурово. Не приемаме повече да ни се подиграват (...)", заяви Драгня на митинга.

Той подчерта, че партията, която ръководи, цели да подкрепя румънските бизнесмени вместо тези от чужбина.

"Подкрепяли сме и подкрепяме румънския капитал. Румънските бизнесмени твърде дълго бяха арестувани, осъждани, за да освободят място за други", заяви още Драгня.

"Адевърул" отбелязва, че това не е първата нападка на Драгня срещу многонационалните компании, но предишните не са били така остри.

Преди време лидерът на управляващата партия заяви, че някои чуждестранни компании стоят зад антиправителственото движение #rezist, тъй като са недоволни от взетите от правителството мерки.

В края на миналата година румънското правителство одобри правителствено постановление 114, станало популярно като "данък върху алчността". То предвижда допълнителни данъци за банките, енергийните и телекомуникационните компании, определяне на таван на цените на природния газ до 2022 г., преразглеждане на пенсионната система и други. Мерките целят да задържат бюджетния дефицит в рамките на определения от ЕС лимит от 3 процента от БВП, но според критици ще доведат до поскъпване на живота на румънците. Бизнесът също реагира негативно на тези промени, а някои компании обявиха, че ще преосмислят инвестициите си в страната. Компанията ОЕмВи Петром (OMV Petrom) обяви, че отлага инвестициите за експлоатация на залежите на природен газ в Черно море заради законодателната нестабилност в Румъния.