В Минесота успешно приключи мащабна операция за спасяване на любители рибари, изолирани на огромен леден блок, който се откъсна от брега на Горното Червено езеро.

В крайна сметка всички са спасени - общо около 200 души са извадени на сушата - били са толкова много, защото инцидентът е станал на най-популярното място сред любителите на зимния риболов, където за тях всъщност е организиран специализиран курорт за риболов на лед - JR's Corner.

Според местната шерифска служба леденият блок се е откъснал много бавно и незабележимо: ентусиазираните рибари не са разбрали веднага, че от брега ги дели ивица вода, широка няколко метра.

Това на пръв поглед незначително разстояние е било невъзможно да се преодолее с плуване, защото водата е била ледена и на това място дълбочината е над 25 метра.

В прессъобщение на шерифската служба на окръг Белтрами се обяснява, че около обяд местно време рибарите, намиращи се на ледения блок, са се обадили на местния спешен телефон 911.

Три часа по-късно спасителите са успели да евакуират всички закъсали любители на зимния риболов с помощта на дървен мост между ледения блок и брега.

Според местните жители подобни инциденти се случват от време на време в езерото, затова рибарите не изпаднали в паника, а спокойно изчакали помощ.

"Ледът е много непредсказуем в началото на сезона", предупреждават от офиса на шерифа. - Трябва да се проявява изключителна предпазливост и постоянно да се проверява дебелината на ледената покривка." За рибарите е препоръчително да започнат да ходят по замръзналото езеро, докато ледът не стане дебел поне 10 см, припомнят властите.

Ето защо, въпреки че курортът отвори врати миналата седмица, рибарите няма да бъдат допускани на леда в понеделник и вторник, за да може персоналът да се увери, че ледената покривка е стабилна.