В момента между 540 000 и 850 000 непознати вируси в природата все още могат да засегнат хората. "Оказва се, че като предприемаме действия срещу пандемиите, допринасяме и за климатичните промени и биоразнообразието и това е нещо добро", казва зоологът Петер Дасцак, председател на панела от научни експерти, които са извършили изследване по поръчка на Междуправителствената платформа за научна политика за биоразнообразие и екосистемни услуги (IPBES), в която участват над 130 страни.

Изследователите са установили, че близо половината от около един милион и седемстотин хиляди неоткрити вируси в природата може да са способни да заразят и човека. Дейности като търговия с диви животни, бракониерство, изсичане на гори, за да се разчистят терени за отглеждане на соя или маслена палма създава опасна близост между хората и патогените. Учените отбелязват, че COVID-19 вероятно произхожда от прилепи и е започнал разпространението си сред хората на пазар в Китай.

Пандемии ще се появяват все по-често, ще се разпространяват по-бързо и ще убиват повече хора в сравнение с COVID-19, ако човечеството не предприеме по-дръзки действия за прекратяване на унищожаването на природата, предупреждават 22-мата международни експерти, автори на доклада, който може да видите ТУК >>

Според учените, защитата на тропическите гори и други богати екосистеми ще помогне за забавяне на климатичните промени, ще спаси животински, птичи и растителни видове и ще предотврати разпространението на пандемии. Справяне с факторите, предизвикващи рисковете, справяне с обезлесяването и търговията с екземпляри от дивата флора и фауна, данъчни политики с висок риск са сред решенията, обобщават авторите на доклада.


Задълбочено за доклада - четете в 3е-news.net >>