Малък ивичест кит, който бе заседнал в река Темза в Лондон в неделя, отново попадна в реката, след като успя да се изплъзне от спасителите си, съобщи Асошиейтед прес.

Вижте снимки >>

Снимка: AP/БТА

Властите се опитват да заловят отново кита, за да го пуснат да плава безопасно в открито море.

Спасителни екипи работиха часове наред, за да изтеглят животното, което бе заседнало край Ричмънд, в югозападната част на Лондон. Докато го транспортираха за медицински преглед с помощта на надуваем понтон, китчето се изплъзнало в реката.

"В напълно непознати води сме. Това животно се е изгубило, много се е объркало. Все едно виждаме камила на Северния полюс", каза говорителят на управата на пристанище Лондон Мартин Гарсайд.

Снимка: AP/БТА

Според него китът, който е много младо животно, е бил заседнал без храна между Ричмънд и Тедингтън. Никога досега кит не е виждан толкова навътре по поречието на Темза, на повече от 150 километра от устието й. Разстоянието прави изключително трудно безопасното връщане на кита в морето.

Китът с дължина около четири метра бе забелязан първо около 19 часа местно време в неделя. Стотици хора се струпаха по бреговете на Темза да наблюдават спасителната операция въпреки падането на нощта.

Малките ивичести китове обикновено обитават северните райони на Атлантическия и на Тихия океан, достигат дължина до девет метра.

Снимка: AP/БТА

Междувременно в Испания доброволци от природозащитна организация се опитват да помогнат на сив кит, открит по североизточното средиземноморско крайбрежие на страната, далеч от обичайните за вида севернотихоокеански миграционни маршрути.

Спасители, пожарникари и други специалисти през уикенда работиха с правозащитниците, за да попречат на кита, наречен вече Уоли, да навлезе в плитчините и пристанищата край Барселона.