В Украйна има ново развитие около изостреното от войната противопоставяне между подкрепяната от властта в Киев автокефална Православна църква на Украйна (ПЦУ) и Украинската православна църква (УПЦ), подчинена на Московската патриаршия - променен бе статутът на Киево-Печерската лавра, съобщиха местните медии.

След като президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Съветът за национална сигурност и отбрана е възложил на правителството да предложи на Върховната рада законопроект, който да направи невъзможни дейностите в страната на религиозни организации, свързани с центровете за влияние в Русия, днес в редица храмове на УПЦ бяха проведени обиски, при които бяха открити проруски материали. СБУ съобщи, че в резултат на претърсванията "в обекти на УПЦ" в Закарпатска, Ровенска и Житомирска област "на територията на епархиите са открити складове с прокремълска литература, нацистка символика, "учения за сатанизма" и текстове на молитви за Московския патриарх Кирил".

Същевременно СБУ наложи санкции срещу няколко духовници от УПЦ. По-специално са санкционирани митрополит Павел, наместникът Киево-Печерската лавра, меценатът Вадим Новински, бизнес партньор на олигарха Ринат Ахметов, и още около дузина духовници на Украинската православна църква.

От офиса на Зеленски обещаха пълният списък на хората, на които са наложени санкции, да бъде публикуван по-късно.

По-късно през деня стана известно, че Киево-Печерска лавра е прехвърлена на автокефалната Православна църква на Украйна, съобщи представител на ПЦУ. Новият ръководител на лаврата ще бъде Митрополит Епифаний.

На 15 ноември СБУ образува наказателно дело за песен, изпята от енориаши на Киево-Печерската лавра, по член за оправдаване на руската агресия. В текста на песента се пее "Звън се носи над Русия, пробужда се майчица-Рус".

Тогава в Кремъл коментираха обиските като поредна атака срещу руското православие.

Днес във връзка с развитието на събитията заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев нарече властите в Киев "сатанисти" и "врагове на Христа".

Ето какво написа той в Telegram: "Киевските сатанисти се добраха до каноничната Украинска православна църква. Те търсят връзки с Руския свят. Отнемат църковна собственост. Бият духовници и енориаши. Преследването на УПЦ обаче започна много по-рано. Когато някой си Порошенко пожертва УПЦ и Минските споразумения в името на неуспешното си преизбиране. Впрочем малоросийските президентчета и преди не са били известни със силата на вярата си. Молеха се само за кинти.

Въпросът не е в тях, а в фундаменталните права, установени в тяхната уж демократична конституция. Те са потъпкани, а вярващите са принудени да посещават "правилните" църкви под заплахата от различни мерзости.

Затова сегашните украински власти открито се превърнаха във врагове на Христа и православната вяра. Така трябва да се отнася към тях целият християнски свят.

И христопродавците в Киев трябва, разбира се, да помнят словата от Писанието: "И окото ми няма да те пощади и няма да пожаля, а ще въздам върху теб пътищата ти и твоите мерзости ще бъдат сред теб. И ще познаете, че Аз съм Господ, който наказва " (Езекиил 7:9).", написа Медведев.

След обиските в Киево-Печерската лавра в статия, посветена на темата, британското издание The Spectator написа, че от една страна наистина е странно, че свещеници се молят за успеха на Москва в центъра на Киев. Но от друга, всичко това може и да е шоу, чиято единствена цел е да успокои обществеността и да я убеди, че Службата за сигурност на Украйна наблюдава и контролира всичко.

"Каквито и да са резултатите от тези рейдове, те показват потенциален проблем, с който Украйна ще се сблъска в бъдеще, след края на войната. Ще бъде необходимо да се обедини обществото, което ще включва не само онези, които все още имат семейна или религиозна връзка с Русия, но и населението на региони като Донецк и Луганск, които от много години са под фактически руски контрол. Достатъчно ли е човек да говори руски или да има връзки с Москва, дори и да са законни, за да бъде отхвърлен?", пише The Spectator.

През май Украинската православна църква обяви пълната си независимост и автономия от Московската патриаршия. УПЦ подчертава, че не е съгласна с позицията на патриарх Кирил, който всъщност подкрепя руската инвазия в Украйна. В същото време литургичното общуване между УПЦ и Руската православна църква е запазено.