Камерън заяви, че е "абсолютно скандализиран" от присъдата срещу 27-годишната християнка Мериам Ибрахим, отказала да приеме исляма, която във вторник роди момиченце в затворническия лазарет, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
 
"Отношението към нея е варварско и недопустимо в съвременния свят", добави министър-председателят на Великобритания и напомни, че свободата на вероизповедание е абсолютно и основно човешко право.

Той прикани суданските власти да анулират присъдата на Мериам и незабавно да й предоставят подходяща медицинска помощ, както и на децата й.

Кралството ще продължи натиска си върху суданското правителство, за да го подтикне към действия, увери премиерът в комюнике.

На 19 май правителството в Лондон извика във връзка с този случай суданския шарже д'афер в британската столица.

Дъщеря на мюсюлманин, Мериам Ибрахим бе осъдена на смърт на 15 май по силата на действащия в Судан ислямски закон, забраняващ приемането на друга религия. Всеки, чийто баща е мюсюлманин, автоматично се смята също за мюсюлманин. Присъдата предизвика буря от възмущение по света.

Майка също и на двайсетмесечно момче, Мериам - съпруга на християнин от Южен Судан, отказа да се отрече от християнската си вяра и да се върне в лоното на исляма. Заради това тя е вече четвърти месец в затвора, заедно с двете деца, тъй като властите не разрешават те да бъдат отглеждани от християни.

Предвид бременността си тя получи от съда двумесечна отсрочка за раждането и две години за кърмене, преди да бъде изпълнена заповедта за екзекуция.