Около 4,5 милиона словашки граждани имат право да гласуват днес на референдум за конституционна поправка, предадоха ДПА и БТА.

Изменението предвижда да се даде възможност и в Словакия да могат да се предизвикват предсрочни избори, както е в другите европейски страни.

Според сегашното положение словашката конституция не позволява парламентът, който се избира за срок от четири години, да бъде разпускан предсрочно дори и правителството да е паднало и да няма мнозинство за съставяне на ново.

Референдумът беше предизвикан от лявата опозиция, която внесе около 400 000 подписа на граждани в подкрепа на промяната.

В момента в Братислава управлява популистка консервативна трипартийна коалиция, която загуби парламентарното си мнозинство. Според всички изследвания при нови избори я заплашва пълен разгром.

Затова управляващите партии опитваха до последно да предотвратят евентуален успех на референдума.

Всенародното допитване ще бъде признато за действително само ако в него са участвали поне 50 процента от имащите право на глас, но подобна избирателна активност никога не е достигана - с изключение на референдума за присъединяването към ЕС преди 20 години.

Следващите редовни избори са догодина.

Изборните секции ще отворят в 07:00 ч. и ще затворят в 22:00 ч.