Външният министър на Латвия предяви претенции за най-висшия пост в НАТО, заявявайки, че алиансът се нуждае от човек, който да постигне консенсус, да се ангажира с по-високи разходи за отбрана и да има ясна визия за това как да се справи с Русия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

НАТО вероятно ще избере нов генерален секретар на следващата си среща на върха във Вашингтон през юли. Бившият норвежки министър-председател Йенс Столтенберг е най-високопоставеният цивилен представител на алианса от 2014 г. насам

"Ще имаме 32 държави. Да обединим 32 държави, по която и да е тема, е голямо предизвикателство и се нуждаем от човек, който да постига консенсус и да може да работи с всички съюзници, за да тласне всички напред в една посока", заяви латвийският външен министър Кришанис Каринш пред репортери в централата на НАТО.

"Следващият генерален секретар трябва да има ясна визия за бъдещата роля на НАТО, за това как ще се разширява и как ще работи за възпиране на Русия", каза Каринш.

Според него е важно да не се всява паника, като същевременно се признае "съвсем реалната заплаха, която представлява Русия", и да се работи заедно за нейното сдържане.

"Това е осъществимо. Можем да го направим, ако сме спокойни, но много решителни", добави той.

Едно от предизвикателствата пред настоящия ръководител Столтенберг е да помогне за убеждаването на Турция, заедно с Унгария, да подкрепят кандидатурата на Швеция да стане 32-рият член на НАТО. Представители на НАТО се надяват, че въпросът ще бъде решен до срещата на президента на САЩ Джо Байдън и неговите колеги във Вашингтон.

Телевизионните камери уловиха вчера неловък момент, когато външните министри от НАТО се събраха за традиционна групова снимка по време на срещата в Брюксел - Каринш хвана за ръката турския външен министър Хакан Фидан и каза на висок глас: "Сега всички чакаме, всички чакаме. Чувате го от всички нас."

Трима са кандидатите за поста генерален секретар на НАТО - нидерландският премиер в оставка Марк Рюте, естонската министър-председателка Кая Калас и латвийският външен министър Крисиянис Карин. Рюте се счита за фаворит за поста, но членовете на алианса имат въпроси и към тримата кандидати. Някои черти на личността им изглеждат като плюс за едни, а за други - като минус.