НАТО предупреди своите членове, че твърде многото бюрокрация възпрепятства придвижването на войски в Европа - проблем, който може да доведе до големи забавяния, ако избухне конфликт с Русия. "Времето ни изтича. Това, което не свършим в мирно време, няма да бъде готово в случай на криза или война", заяви пред Ройтерс началникът на логистичното командване на НАТО JSEC генерал-лейтенант Александер Золфранк, цитиран от Ройтерс.

Съвместното командване на НАТО за поддръжка и осигуряване (JSEC) в южния германски град Улм започна да функционира през 2021 г. Задачата му е да координира бързото придвижване на войски и танкове по целия континент, както и логистичната подготовка, като например съхранението на боеприпаси на източния фланг на алианса.

В резултат на нахлуването на Москва в Украйна през 2014 г. създаването на JSEC отразява оценката, че след десетилетия на разведряване след Студената война НАТО отново трябва да бъде готова за война в Европа, която може да избухне по всяко време.

Въпреки това задачата за бързо разгръщане на сили с размер до дивизия с около 20 000 военнослужещи, както и за осигуряване на боеприпаси, гориво, резервни части и провизии, стана по-сложна след Студената война.

Докато в миналото войските на НАТО и на Варшавския договор стояха лице в лице главно в Германия, оттогава алиансът се разшири на около 1000 км на изток, увеличавайки дължината на източния фланг на НАТО до общо около 4000 км.

"Пространството, фактът, че не всички сили са предно базирани - всичко това означава, че алиансът трябва да бъде бърз в придвижването на войските от базите им до правилното място на източния фланг", отбеляза Золфранк, като добави, че за това е необходима подготовка.

"В разгара на войната в Украйна Русия изстрелваше по 50 000 артилерийски снаряда на ден. Тези снаряди трябва да достигнат до гаубиците", каза той. "Затова трябва да се създадат складове - за боеприпаси, гориво, резервни части и провизии".

Проблемът е, че силите на НАТО трябва да се ориентират в множество национални разпоредби, простиращи се от предварителното уведомяване, което се изисква, преди да бъдат изпратени боеприпаси, до допустимата дължина на военните конвои и профилактиката на заболяванията.

"Имаме излишък от разпоредби, но единственото нещо, с което не разполагаме, е време", предупреди адмирал Роб Бауер, ръководител на военния комитет на НАТО. "Войната на Русия срещу Украйна се оказа война на изтощение - а войната на изтощение е битка на логистиката."

Золфранк заяви, че би искал да види "военен Шенген" - зона за свободно военно преминаване, подобна на политическата Шенгенска зона, която позволява свободно движение в по-голямата част от ЕС. НАТО не трябва да предизвиква грешни изчисления в Кремъл, като създава впечатлението, че Москва може да има шанс да спечели, защото алиансът не е подготвен, предупреди той.

"Трябва да бъдем напред в кривата. Трябва да подготвим театъра много преди да бъде задействан член 5", каза той, позовавайки се на клаузата за колективна отбрана на НАТО, която на практика поставя алианса в състояние на война.