Екипът на Алексей Навални съобщи, че следователите, разследващи неговата смърт, ще задържат тялото му още две седмици. Причината е, че ще извършват експертиза още 14 дни, преди да го предадат на близките му, предадоха световните агенции.

Навални почина в петък в наказателна колония в Арктика при неясни обстоятелства, посочва Франс прес.

"Следователите са заявили на адвокатите и на майката на Навални, че няма да предадат тялото му в продължение на 14 дни, през които ще се извършва така наречена "химическа експертиза", написа в "Екс" говорителката на Навални Кира Ярмиш.

Майката и адвокатите на Алексей Навални пристигнаха в руската затворническа колония на 17 февруари, където бяха официално информирани за смъртта му. Властите обаче не им предоставиха информация къде се намира тялото на опозиционера.

В коментар на задържането на тялото на мъртвия опозиционер говорителят на руския президент - Дмитрий Песков, е заявил, че въпросът за предаването на тленните останки на Навални на близките не се отнася до Кремъл, предаде руското издание "Комерсант".

"Ние не се занимаваме с такива неща", е казал Песков.

До момента руският президент Владимир Путин все още не е коментирал смъртта на дисидента, която множество западни лидери му приписаха и обявиха, че той е отговорен за убийството на Навални.

Скрийншот: Х

"Владимир Путин уби съпруга ми. Путин уби бащата на децата ми", обвини във видеообръщение по-рано днес съпругата му Юлия Навалная днес, като каза, ще възнамерява да продължи делото му и да се бори за нова Русия срещу Кремъл, предаде Ройтерс. Навалная присъства и на заседанието на външните министри на Евросъюза и направи обръщение и пред тях.

ЕС се обяви за независимо международно разследване, а някои от държавите настояха за нови санкции. 

Президентът на САЩ Джо Байдън също може да наложи нови санкции на Русия след смъртта на опозиционния дисидент Алексей Навални, предаде ДПА.

"Вече имаме санкции, но обмисляме налагането на допълнителни такива", заяви Байдън пред репортери, цитира го БТА.

Байдън обвини руския президент Владимир Путин за смъртта на Навални в сибирския затворнически лагер.