Следовател е поставил ултиматум на майката на Алексей Навални - да даде отговор в рамките на три часа дали ще се съгласи да погребе сина си тайно и без публично поклонение, или тялото му ще бъде погребано в колонията, където беше затворник. За това съобщиха сътрудниците на Навални - Кира Ярмиш и Иван Жданов, информира руската опозиционна медия "Медуза.

"Тя се отказа да преговаря със Следствения комитет, защото те нямат правото и пълномощието да решават как и къде ще бъде погребан синът й. Тя настоява да бъде спазен законът, който задължава следователите да предадат тялото в рамките на две денонощия от момента на установяването на смъртта. Според медицинската документация, която тя е подписала, тези две денонощия изтичат утре. Тя настоява за това властите да й позволят да направи погребение и панихида, съгласно обичая", съобщи Ярмиш.

На 22 февруари Людмила Навалная съобщи, че са й показали тялото на сина й в моргата на Салехард. Там са й предоставили и документа за смъртта му, който тя е подписала. По думите на прессекретаря на Навални - Кира Ярмиш, в медицинското свидетелство за смъртта пише, че опозиционерът е починал "по естествени причини". Тялото му разследващите са задържали.

Директорът на Фондацията за борба с корупцията, създадена от Навални, Иван Жданов, разказа, че следователите са поставили условието на майка му такива, че роднините и съратниците му са длъжни да пазят в тайна информацията за погребението му до момента, до който самолетът от Салехард се приземи в Москва. Семейството на покойния Навални ще бъде придружавано от сътрудници на Следствения комитет през цялото време до края на церемонията, а датата на погребението ще бъде определена тогава, когато тялото на политика бъде транспортирано в Москва.

Междувременно стана ясно, че Навалная, чрез адвокатите си, подава иск срещу ръководителя на Следствения комитет в Ямало-Ненецки окръг. С него тя иска официално възбуждане на углавно дело спрямо местните следователи, които не й дават тялото на сина й, съобщава още "Медуза.