Премиерът на Испания Педро Санчес обяви след резултатите от вчерашните регионални и местни избори, че ще разпусне парламента и на 23 юли в страната ще бъдат произведени предсрочни общи избори, предаде Ройтерс.

В телевизионно изявление Санчес съобщи, че е уведомил държавния глава крал Фелипе Шести за решението си, взето след безапелационната победа на консерваторите над левицата на вчерашния вот, отбелязват Франс прес и БТА.

Изненадващото решение беше обявено, след като Испанската социалистическа работническа партия понесе сериозен удар на местните и регионалните избори. Досега Санчес твърдеше, че ръководеното от него коалиционно правителство ще изкара докрай четиригодишния си мандат.

Затрудненията на Санчес и испанските социалисти започнаха в момент, когато Мадрид се готви да поеме ротационното председателство на ЕС на 1 юли, отбелязва Асошиейтед прес. "Взех това решение предвид резултатите от проведените вчера избори", подчерта премиерът. Той добави, че е разговарял с крал Фелипе Шести и по-късно днес ще проведе специално заседание на кабинета, за да разпусне парламента.

"Като ръководител на правителството и лидер на Социалистическата партия, поемам отговорността за резултата", подчерта премиерът, цитиран от ДПА.

"Въпреки че вчерашните избори имаха местен и регионален обхват, значението на вота е послание, което надхвърля тези рамки", заяви Санчес в излъчена по телевизията реч. "Вярвам, че е необходимо да отговорим и да подчиним демократичния си мандат на волята на народа."

На местните и регионалните избори Испания отбеляза завой надясно и най-влиятелната опозиционна Народна партия (НП) стана водещата политическа сила в страната. Тя получи 31,5% от гласовете срещу 28,2% за социалистите, които отбелязаха 12-процентен спад спрямо 2019 г. В същото време НП бележи близо 7-процентно увеличение, възползвайки се от срива на центристката партия "Сиудаданос".

"Това е неочаквано", смята Игнасио Хурадо, политически експерт в мадридския университет "Карлос Трети". "Санчес се опитва да попречи на възхода на НП възможно най-скоро".

НП спечели в най-малко седем от 12-те автономни области, където се произведоха избори, като доминираше на няколко места, ръководени досега от социалистите, включително Валенсия, Арагон и Ла Риоха. Предстои да се види дали НП ще бъде принудена да се коалира с крайнодясната "Вокс", за да сформира регионални правителства.

Испанските регионални правителства имат големи правомощия в сферите на здравеопазването, образованието, опазването на реда и жилищата, отбелязва АП.

Испания "навлиза в нов политически цикъл", пък обяви след края на вота Алберто Нунес Фейхоо, лидер на основната дясна опозиционна сила - Народната партия (НП), след победата си на местните и регионалните избори, предаде Франс прес.

Победата на НП на Фейхоо срещу Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) на министър-председателя Педро Санчес представлява "първа стъпка към навлизане в нов политически цикъл, който ще открием през следващите месеци", каза лидерът на опозицията, имайки предвид парламентарните избори, които ще се проведат в края на годината.

Фейхоо се обърна към събралите се свои поддръжници от балкона на централата на НП в центъра на Мадрид, застанал заедно с двама от големите победители на деня: премиерът на регионалното правителство на област Мадрид Исабел Диас Аюсо и кметът на столица Хосе Луис Мартинес Алмейда, и двамата триумфално преизбрани с абсолютно мнозинство от гласовете.

"Моето време ще дойде, ако испанците го поискат", допълни Фейхоо в отговор на възторжените викове на привържениците си, които вече го виждат като следващ премиер.

Премиерът социалист Санчес не коментира снощи резултатите от изборите, посочва АФП.