След регионалните и местни избори в Испания в неделя се наблюдава завой надясно. Консервативната Народна партия (НП) постигна силен ръст на гласовете както в автономните области, така и в много общини. Социалистите на премиера Педро Санчес загубиха гласове и сега трябва да гледат с тревога към парламентарните избори в края на годината, главно заради раздора сред левите им партньори. "Ясно е, че това е лош резултат, съвсем не такъв, какъвто очаквахме. Получихме посланието", заяви говорителката на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) Пилар Алегрия за резултата от изборите.

Испания премина сравнително добре през пандемията от COVID-19 под ръководството на лявото правителство на малцинството на Санчес. Икономическата ситуация е сравнително стабилна, включително и благодарение на милиардите помощи от ЕС. Но безработицата все още е висока по европейските стандарти. Нещо повече, споровете в първото коалиционно правителство от 30-те години насам неведнъж предоставиха достатъчно боеприпаси на опозицията.

Инфлацията, последиците от войната в Украйна и няколко съдебни дела все повече притискаха Санчес в ъгъла. Новият закон за сексуалните престъпления например се оказа фиаско в "супер изборната година". Той трябваше да бъде водещият проект на правителството. Но изведнъж той преждевременно отвори вратите на килиите за десетки сексуални престъпници - и също така доведе до ожесточен спор в рамките на управляващата коалиция.

Кабинетът на Санчес одобри множество инициативи в областта на социалната политика по време на ожесточена кампания, в която консерваторите често атакуваха парламентарната зависимост на премиера от каталунските и баските националисти.

Този въпрос доминираше в голяма част от подготовката за изборите, след като стана ясно, че един от парламентарните партньори на PSOE, баската националистическа партия EH Bildu, е издигнала 44 кандидати с присъди, свързани с несъществуващата терористична група ЕТА, пише "Политико".

Въпреки споровете около нея, лявата партия EH Bildu се представи силно, печелейки в баската столица Витория.

ИСРП също пострада от скандал, свързан с предполагаемо купуване на гласове по пощата в Мохакар и Мелиля в последните дни на кампанията.

Изборите, проведени за 12 от 17-те регионални парламента на страната и в общините в цялата страна, се разглеждат като знак броени месеци преди общите избори.

Тъй като НП получи над 750 000 гласа повече от ИСРП, общият резултат се разглежда като огромен стимул за шансовете на лидера на консерваторите Алберто Нуньес Фейхоо да спечели парламентарните избори, които трябва да се проведат преди края на годината. Същевременно той подчертава зависимостта на неговата партия от Vox при съставянето на правителства, тъй като сред основните испански партии няма други потенциални партньори. Крайната десница удвои гласовете си в сравнение с общинските избори през 2019 г. и сега има присъствие във всички регионални парламенти на страната.

"В Испания има огромно желание за промяна, а алтернативата се нарича НП. Това желание за промяна и тази алтернатива са неудържими", заяви говорителят на НП Кука Гамара. За целта обаче НП се нуждае от дяснопопулистката партия Vox, която също постигна успехи, при това на много места.

Миналата година НП състави първото коалиционно правителство с крайната десница в региона Кастилия и Леон. В Андалусия НП е толерирана от Vox. В нощта на изборите представителите на НП не пожелаха да се ангажират с това дали ще сключат по-нататъшни съюзи с Vox и със сигурност не и дали ще обмислят да го направят след парламентарните избори в края на годината.

Лидерът на Vox Сантяго Абаскал уверено подчертава, че неговата партия вече е незаменима в "борбата срещу социализма и комунизма". Vox най-накрая се е утвърдила като общонационална сила, подчертава той. Известната журналистка и писателка Берна Гонсалес Харбър обобщи настроението в изборната нощ. "Това е денят, в който Vox се превръща в нормална партия", каза тя по телевизията. Развитието на ситуацията в Испания напомня възхода на десните партии в Италия или Швеция.

В Мадрид се наблюдава двоен триумф на НП. Лидерът на регионалното правителство Исабел Диас Аюсо спечели абсолютно мнозинство от местата в регионалния парламент, а кандидатът на НП Хосе Луис Мартинес-Алмейда спечели кметските избори. Партията надделя и на Балеарските острови с ваканционния остров Майорка, във Валенсия, Арагон, Естремадура и Ла Риоха, в някои случаи с явна преднина.

В Барселона бившият консервативен кмет Хавиер Триас спечели в напрегната надпревара, изпреварвайки каталунските социалисти (PSC) и лявата партия на досегашния кмет Ада Колау Barcelona En Comú.