След седмици на мълчание Пхенян е отговорил на запитванията на САЩ относно изчезналия американски войник Травис Кинг, съобщи правителството на САЩ, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Мога да потвърдя, че Корейската народнодемократична република (КНДР) е отговорила на Командването на ООН", заяви говорителят на американското министерство на отбраната Пат Райдър и препрати журналистите към тази институция за повече подробности. По думите му Северна Корея по същество само е потвърдила, че е получила искането на САЩ за информация по въпроса.

Преди това обаче Пхенян е игнорирал всички опити на САЩ да се свържат с него, според американски медийни информации.

Случаят с младия американски войник, преминал в Северна Корея, от седмици предизвиква недоумение у наблюдателите. Според източници от Пентагона войникът е завършил мисията си и е трябвало да се върне у дома, след като е прекарал известно време в южнокорейски център за задържане. Той е бил заплашен от "допълнителни административни мерки" в САЩ.

Травис Кинг е бил ескортиран до летището, но е изчезнал преди да се качи на самолета. По-късно той се е присъединил към екскурзия в района на демилитаризираната зона, където се е отделил от групата и е преминал през територията, разделяща двете корейски държави, които все още официално са във война. Министерството на отбраната на САЩ започна разследване на случая.

Няма информация за мотивите на младия мъж, както и за сегашното му състояние или местонахождение, съобщи Пентагонът наскоро. Известно е само, че той е задържан от севернокорейците.