Командване на ООН в Южна Корея започна разговори с представители на Пхенян във връзка с американския войник Травис Кинг, който прекоси демилитаризираната зона и премина на територията на Северна Корея, съобщи днес заместник-командирът на оглавяваното от САЩ многонационално командване, което следи за спазването на примирието след края на Корейската война.

Разговорът бе организиран и се води с военни представители на Корейската народнодемократична република (КНДР) чрез механизъм, създаден съгласно примирието от Корейската война (1950-1953 г.), заяви генерал-лейтенант Андрю Харисън, цитиран от Ройтерс и БТА. "Безпокоим се най-вече за състоянието на редник Кинг", добави той.

23-годишният Травис Кинг, войник от американската армия, служещ в Южна Корея, премина на територията на Северна Корея, докато беше на обиколка в демилитаризираната зона на границата между двете държави на 19 юли, отбелязва Ройтерс.

Травис Кинг на телевизионен екран на гарата в Сеул

Снимка: AP/БТА

На следващия ден, 20 юли, американски официален представител заяви, че Съединените щати активно участват в осигуряването на възможност Кинг да се завърне в страната си.

В САЩ Травис Кинг е щял да бъде изправен пред дисциплинарно наказание уволнение.