Франция отхвърли руските твърдения, че по време на снощния телефонен разговор между министрите на отбраната на двете страни е изразила готовност за диалог по въпроса за Украйна, нито за обсъждане на възможни мирни преговори, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

"Не, не е вярно", каза френски правителствен източник. "В нито един миг не сме показвали готовност за диалог по отношение на Украйна, нито за преговори или нещо подобно."

Френският министър на въоръжените сили Себастиан Льокорню и руския му колега Сергей Шойгу проведоха вчера първия телефонен разговор между двамата от октомври 2022 г. Говорител на френското министерство на въоръжените сили посочи, че по време на разговора Льокорню е изразил солидарност със семействата на загиналите при терористичната атака в Подмосковието, при която беше отнет животът на над 140 души, заяви канцеларията му.

Руското Министерство на отбраната съобщи снощи, че в разговора между френския министър Себастиан Льокорню и руския му колега Сергей Шойгу е била "отбелязана готовността за диалог по отношение на Украйна". Оттам добавиха, че като отправна точка за по-нататъшните обсъждания биха могли да послужат преговорите между Русия и Украйна през 2022 г. в Турция, които завършиха безрезултатно.

Във френското съобщение за разговора се посочва, че двамата са обсъдили най-вече нарасналата терористична заплаха след нападението в Москва, за което отговорност пое разклонението "Хорасан" на "Ислямска държава".

В позицията на Москва за разговора между двамата министри се допълва, че всякакви идеи за организиране на среща за Украйна в Швейцария без участието на Русия са "безсмислени". Киев предложи да бъде свикана "световна среща на върха", но посочи, че Москва няма да бъде поканена на нея.

Френско-руските отношения се обтегнаха в последните месеци заради нарасналата подкрепа на Париж за Украйна, включително сключването на дългосрочно двустранно споразумение за сигурност и обещанието на Франция да изпрати на Украйна още крилати ракети с голям обсег, отбелязва Ройтерс.

Президентът Еманюел Макрон възприе по-твърд курс към Русия и се зарече, че Москва трябва да бъде победена. Той не изключи един ден в Украйна да се наложи да бъдат изпратени европейски военнослужещи, но даде ясно да се разбере, че Франция няма намерение да разпалва враждебни действия срещу Русия.

Руското военно министерство допълва, че Шойгу е посочил пред колегата си, че всяко "практическо изпълнение" на изявлението на Макрон за изпращане на войски в Украйна ще "създаде проблеми за Франция".

В съобщението на канцеларията на Льокорню за разговора се посочва, че френският министър е потвърдил, че Франция осъжда "военната агресия" на Русия срещу Украйна.

"Франция ще продължи да подкрепя Украйна, колкото дълго и усилено е необходимо", се казва в изявлението.

Шойгу, както се посочва в руското съобщение, е повторил твърдението на Москва за украинска следа в извършения миналия месец терористичен акт в концертна зала край столицата на Русия.

Париж обвини Москва, че постоянно разпространява фалшива информация, а тази седмица обяви, че ще предложи ЕС да санкционира руски граждани, замесени в разпространение на дезинформация.

За нападението в "Крокус Сити Хол" в Подмосковието отговорност пое "Ислямска държава Хорасан", а Киев и западните страни отхвърлиха съществуването на каквито и да било връзки, водещи към Украйна.

С оглед на наближаващите Летни олимпийски игри в Париж през юли във Франция е обявена най-високата степен на тревога в областта на сигурността. Във френското съобщение се казва, че Париж е готов да повиши сътрудничеството в борбата с терористичната заплаха.