Около 68 000 огнестрелни оръжия и експлозивни устройства са предоставени в рамките на доброволна кампания за предаване на оръжие в Сърбия, обявена след масовата стрелба на 3 май. Това обяви сръбският президент Александър Вучич, цитиран от обществена телевизия РТС и БТА. 

При стрелбата в белградско училище в началото на май бяха убит осем ученици и охранител, бяха ранени и шест деца и една учителка. Момиче почина по-късно от раните си в болница, с което броят на жертвите нарасна на десет. Ден по-късно - на 4 май, 20-годишен младеж стреля произволно по хора в две села южно от Белград, като уби осем души и рани 14. 

Въпреки трагедиите, днес Вучич подчерта, че кампанията за доброволно предаване на оръжие е най-успешната в историята на сръбската полиция и призова хората да продължават да предават оръжието си до 8 юни. По думите му обаче превенцията не би могла да предотврати проблема с масовото убийство.

"Всичко, което трябваше да се направи, полицията го е направила. Не съществува никой на света, който би обвинил полицията си, а особено някой, който би обвинил държавното управление. Никога никъде по света не се е случвало да съществуват такива и толкова безотговорни политици, които да призовават към протест заради масово убийство", коментира той петия по ред антиправителствен протест в събота под надслов "Сърбия срещу насилието". 

Ежеседмичните протести, организирани от част от сръбската опозиция, започнаха като реакция на двете масови убийства от началото на май. 

Ежеседмичните протести, организирани от част от сръбската опозиция, започнаха като реакция на двете масови убийства от началото на май

Снимка: БТА/AП

Десетки хиляди сърби протестираха в събота в Белград срещу насилието и лидерството на президента Александър Вучич. Протестиращите носеха и обесена кукла на президента. В отговор на тази провокация държавният глава каза, че работата му като президент е да понася такива неща, както и че ежедневно получава над 200 директни смъртни заплахи.

"Трябва да поставим някакви рамки, в които всички заедно да се движим и (да решим) как и по какъв начин да успокоим ситуацията и да се обединим по важните въпроси, как да работим, за да напредва страната ни", подчерта Вучич.

На въпрос дали ще се състави преходно правителство, както изисква опозицията, сръбският президент отговори, че няма да се стигне дотам. "Правителството ще бъде съставено в съответствие с изборните резултати. Преходно правителство няма да има, докато аз съм президент и докато съм жив, защото моят президентски мандат може да бъде прекъснат така, както бе предложено (на протеста) пред Народната скупщина", каза Вучич.

Той посочи още, че никога няма да позволи да бъде сменен министърът на вътрешните работи Братислав Гашич, за което настояват протестиращите.