Шведското правителство отмени повечето ограничения, въведени за ограничаване на разпространението на коронавируса, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Вече няма ограничение за това колко хора могат да ходят на футболни мачове и концерти. Отпада и таванът за гостите на сватби и рождени дни.

Отменена бе и препоръката за дистанционна работа, но всеки със симптоми трябва да си остане вкъщи и да си направи изследване.

Здравните власти казаха, че това разхлабване на мерките е станало възможно, благодарение на напредъка с ваксинационната кампания. Над 83% от хората над 16-годишна възраст в Швеция са получили поне една доза, а над 76 на сто са напълно ваксинирани.

В началото на пандемията страната беше една от тези, в които мерките бяха най-слаби, но след като заразените и жертвите рязко скочиха, те бяха засилени.

По последни данни първенец в Европа по ваксинация е Ирландия - с цели 91%, а последна България - с едва 19%.

Хавана отваря плажовете, макар и при строги мерки

Междувременно плажовете и басейните в кубинската столица Хавана, както и известната крайбрежна алея Малекон, бяха отворени отново, след като бяха затворени за девет месеца заради пандемията.

В официално съобщение в държавните медии, цитирано от губернатора на Хавана Рейналдо Гарсия Сапата, се казва, че плажовете и басейните ще бъдат отворени засега с половин капацитет и че трябва да се спазват всички мерки за превенция от вируса, предаде БНТ.

"В басейните и в плажните зони носенето на маска е задължително, освен при плуване", се казва в съобщението. Упражненията на обществени места също са разрешени за пореден път.

Малекон е популярно място за срещи на жителите на столицата, които отиват там, за да бягат, да ловят риба или просто да седят и да разговарят с приятели - всичко това бе забранено от януари поради пандемията.

Миналата седмица ресторанти, барове и други обществени места бяха отворени отново в осем от 15-те провинции на Куба с ограничен капацитет.

Длъжностни лица заявиха, че границите на Куба ще бъдат отворени отново за чуждестранни туристи от 15 ноември, а училищата постепенно ще отворят врати през октомври и ноември.

Според държавните медии повторното отваряне е станало възможно "предвид продължителното намаляване на броя на потвърдените случаи през последните осем месеца и напредъка в кампанията за ваксинация".

Това е особено вярно в Хавана, където повече от 70% от населението сега е ваксинирано, според официалните данни.

Досега Куба е преброила повече от 870 000 случая на Covid-19 и близо 7400 смъртни случая. Дневният брой на случаите постоянно намалява.

Използвайки три местни ваксини, нито една от които не е одобрена от Световната здравна организация, сега островната държава от Карибите е ваксинирала повече от 45 процента от населението си от 11,2 милиона.

Нацията се надява да премине прага от 90% ваксинирани до ноември.

Словения спря временно ваксина зарад съмнения за връзка със смъртен случай

В същото време Словения временно преустанови ваксинацията срещу COVID-19 с препарата на Johnson & Johnson, след като в понеделник в Клиничния център в Любляна е била приета, а вчера е починала 20-годишна жена с мозъчен кръвоизлив, съобщава порталът "24 ур".

Министърът на здравеопазването Янез Поклукар заяви, че случаят е съобщен като възможна странична реакция от ваксинацията, поради което консултативна група е взела решение да преустанови временно ваксинацията с тази ваксина.

"Стигна се до тежко неблагоприятно събитие, което е свързано по времето с ваксинацията с ваксина на Johnson & Johnson, съобщи ръководителката на консултативната група по ваксинация Бояна Беович и изрази искрените си съболезнования на семейството и близките на починалия.

"Когато научихме в консултативната група за възможна връзка с ваксинацията, веднага решихме да спрем ваксинацията с тази ваксина, докато не се разберат подробностите за случая", каза тя и добави, че тепърва ще се вземе решение за по-нататъшна употреба на ваксината.

Междувременно обаче словенското правителство е взело решение да приеме дарение на 100 хиляди ваксини на Johnson & Johnson от Унгария, съобщава същото издание.