На фона на засилено напрежение между САЩ и Китай американският държавен секретар Антъни Блинкън се срещна с китайския президент Си Цзинпин в Пекин. 

Срещата, потвърдена едва в последния момент, се състоя на втория ден от пътуването на американския пратеник в Китай. Си определи разговорите като "много добри" и заяви, че "двете страни са постигнали напредък и съгласие по някои конкретни въпроси", предаде ДПА. 

"Взаимодействието между държавите винаги трябва да се основава на взаимно уважение и искреност", каза Си и добави, че се надява посещението на Блинкън да помогне за "стабилизирането на китайско-американските отношения". 

Това е първото посещение на държавен секретар на САЩ в Китай от 2018 г. насам. Съобщението, че Си ще разговаря с Блинкън, се възприема като специален жест и знак, че Пекин цели да охлади рязко нарастващото напрежение между съперничещите си сили. 

Разговорите със Си дойдоха след два дни на интензивна двустранна дипломация, посочва ДПА. 

Днес Блинкън се срещна и с ръководителя на китайската външна политика Ван И, който е по-висшестоящ от външния министър Цин Ган в йерархията на властта в Пекин. Според държавните медии Ван е заявил, че посещението на Блинкън е дошло в "критичен момент в китайско-американските отношения", които се намират в "низходяща спирала". 

Ван И е поискал от американската страна да спре да раздухва "теорията за китайската заплаха", съобщава китайската обществена телевизия.

Вчера Блинкън разговаря и с Цин Ган в продължение на седем часа и половина - много по-дълго от планираното, припомня БТА. По време на срещата им Блинкън повтори, че Съединените щати преследват "визия за свят, който е свободен, отворен и поддържа международния ред, основан на правила". 

Държавният секретар на САЩ също така покани Цин Ган във Вашингтон. И двете страни заявиха, че разговорите са били откровени и конструктивни. 

По време на първото си посещение в Китай като първи дипломат на САЩ Блинкън е разгледал редица спорни въпроси, но също така и области, в които Пекин и Вашингтон биха могли да си сътрудничат, съобщи Държавният департамент на САЩ. 

Това е първото посещение на държавен секретар на САЩ в Китай от 2018 г. насам

Снимка: БТА/AП

САЩ и Китай имат едни от най-важните двустранни отношения в света. Тези връзки бяха сериозно обтегнати от редица проблеми, включително подкрепата на Китай за войната на Русия в Украйна, заплахите на Пекин срещу Тайван и продължаващите търговски спорове в области като съвременните компютърни чипове. 

Междувременно германският президент Франк-Валтер Щайнмайер посрещна китайския премиер Ли Къцян в официалната си резиденция в Берлин, предаде ДПА. Това е първото пътуване на китайския премиер в чужбина, откакто той встъпи в длъжност през март. 

Заедно с Ли пристигнаха деветима други официални представители, които утре ще участват в германско-китайските правителствени консултации на високо равнище с канцлера Олаф Шолц. След пристигането си в Германия премиерът каза, че се надява за "силен позитивен сигнал за стабилни международни индустриални вериги и вериги за доставки, както и за световен мир и просперитет". 

Пекин е готов, в дух на взаимно уважение, "заедно да използва потенциала за сътрудничество, по подходящ начин да се справи с различията и разногласията и да обогати съдържанието на нашето стратегическо партньорство", се казва в изявление на китайското посолство в Германия, публикувано снощи.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер посрещна китайския премиер Ли Къцян в официалната си резиденция в Берлин

Снимка: БТА/AП