Към "демилитаризацията" и "денацификацията" на Украйна, за която руският президент Владимир Путин и обкръжението му не спират да говорят от началото на войната, бе добавено нещо ново - сега според представители на властите в Москва обектът на агресията се нуждае от извършването на "десатанизация". Твърдението принадлежи на помощник-секратаря на Съвета за сигурност на Русия Алексей Павлов, който е изложил мислите си по въпроса в пространна статия във в. "Аргументи и Факти".

"С продължението на спецоперацията в Украйна се появяват все повече потвърждения на това, че най-големите зверства на територията на Донбас и в други рускоезични региони са извършвани от фанатици, ослепени от идеи, далечни за здравия разум, морал и традиционни религиозни учения", пише авторът.

Павлов е на мнение, че киевският режим е превърнал Украйна в "тоталитарна хиперсекта", принуждавайки гражданите си да се откажат от православните ценности и затова "десатанизацията" на държавата се превръща в неотложен въпрос.

Павлов посочва, че точният брой на сектите в Украйна не е известен, но броят им достига стотици. По думите му някои от тях са създадени "с предварително замислена конкретна цел и паство", други "просто са съществували като клонове на по-богати покровители", а трети - "под формата на затворено акционерно дружество с няколкостотин местни привърженици".

"Смятам, че с продължаването на специалната военна операция става все по-наложително да се десатанизира Украйна". Павлов обяснява това с факта, че редица представители на украинския елит (Александър Турчинов, Арсений Яценюк, Игор Коломойски и др.) не са православни и че в страната има свобода на съвестта и не се преследват различни версии на секти и религии. По-специално Павлов обвинява бившия премиер на Украйна Яценюк, че е последовател на Рон Хабърд и Сциентоложката църква, а временно изпълняващия след Майдана длъжността президент Турчинов - в това, че е "пастор на църквата на неопетдесетниците "Слово на живота", филиал на Бостънското движение "Църква на Христа", което за Донбас, Одеса, Харков, Запорожието и други региони на Новороссия има само една дума - "смърт"..."

На фона на тази "борбата на руския православен народ за справедлива кауза", се появи и изказване на чеченския президент Рамзан Кадиров, който обяви поредния джихад срещу враговете на Русия и отново нарече всички, които са нежелани, сатанисти, в неговия речник пък става дума за пълна "дешайтанизация".

На фона случващото се руският патриарх Кирил откри 24-ия конгрес на Световния руски народен съвет с реч, в която заяви, че Владимир Путин е борец срещу Антихриста.

Според логиката на Кирил Путин се бори срещу еднополюсния свят, а последният е проява на глобализма. Същността на този феномен е да се създадат условия в света за появата на един владетел, който ще бъде Антихрист. Неговото пришествие, напомня патриархът, ще бъде последвано от края на света.

Сред чертите на предстоящия апокалипсис главата на Руската православна църква изброи евтаназията, ЛГБТ браковете и генетичните експерименти.

Кирил смята, че само диктатурата на мнозинството може да спре всичко това и да не даде право на малцинството (в частност на ЛГБТ) на глас: според него именно това е същността на истинската демокрация.

В същото време в социалните мрежи се появи информация за кръщене на руски войници в чували за трупове. "В това кръщение имаше своя собствена символика", разказва самият свещеник, покръстил войници в Запорожка област. Според протойерей Виктор Иванов самите военни са го помолили да извърши тайнството.

В окопите не е бил намерен подходящ съд за ритуала и архиереят предложил да се използват черни полиетиленови чували, предназначени за пренасяне на телата на мъртвите. "Между другото, в това кръщение имаше своя собствена символика. При кръщението човек умира за греха и е кръстен в "погребални" чували; ражда се нов човек, войник на Христос, и поставя ръцете си в кутия с боеприпаси. Божията благодат за християните е като боеприпасите за войниците", пише архиереят.