Глобалното производство на кокаин достигна рекордни нива с възстановяването на търсенето след Covid локдауните, сочи нов доклад, цитиран от Би Би Си.

Службата на ООН по наркотиците и престъпността съобщи, че отглеждането на кока се е увеличило с 35% между 2021 и 2022 г. до рекордни нива.

Разкритията предполагат още съществуването на нови хъбове за трафик в Западна и Централна Африка.

Докладът отбелязва още, че трафикантите ползват международни пощенски услуги по-често, за да изпращат наркотици на потребителите.

Европа и Северна Америка са най-големите пазари за кокаин, следвани от Южна и Централна Америка и Карибите.

И докато в доклада се казва, че пазарите в Африка и Азия са "все още ограничени", шефката на службата в ООН Гада Уали предупреждава, че потенциалът за разширяване на пазара е опасна реалност.

Глобалният доклад за кокаина изтъква още, че производството се увеличава в резултат на експанзията на отглеждането на кока, както и на подобренията в превръщането на коката в кокаин на прах.

"От 2019 г. ролята на Африка, по-специална Западна и Централна, като транзитна зона за пазарите в Европа, се е увеличила значително".

Данните за конфискациите показват, че ролята на Африка, особено Западна и Централна, като транзитна зона за пазарите в Европа, се е увеличила значително от 2019 г. "Както общото конфискувано количество в Африка, така и броят на големите конфискации изглежда са достигнали рекордни нива през 2021 г.", сочи докладът.

В него се казва още, че Covid-19 е имал "разрушителен" ефект върху наркопазара, а търсенето на кокаин е намаляло със затварянето на нощните клубове и барове по време на пандемията:

"Но най-новите данни показват, че този спад е имал малко влияние върху дългосрочните тенденции. Глобалните доставки на кокаин са на рекордни нива".

Залавянето на пратки обаче също се е увеличило - с по-голямо темпо от ръста на производството.

Други ключови констатации в доклада включват:

  • Колумбия все още доминира в маршрутите за трафик, въпреки че пътищата към Европа са еволюирали
  • Потреблението в Австралия е достигнало своя връх в средата на 2020 г., спадна с 50% през следващата година и се повишава "умерено" през последните няколко месеца на 2021 г.
  • Мексикански и балкански престъпни групи са се приближили до центъра на производството, за да получат достъп до доставки
  • Употребата на крек е във възходяща тенденция в няколко западноевропейски страни, включително Обединеното кралство, Белгия, Франция и Испания
  • В Украйна пазарът се разширяваше, но след инвазията на Русия миналия февруари търсенето беше нарушено драстично