Белгийската полиция залови близо 4 тона кокаин с помощта на навигационно приложение, предаде Ройтерс, като се позова на прокуратурата.

Двама нидерландци въвели в апликацията "Уейз" (Waze) адреса на хангара, където бил открит наркотикът, в малкия белгийски град Равелс близо до границата. Така те неволно разкрили мястото на белгийската полиция, която ги задържала.

Сигналът за подозрително поведение бил подаден във вторник късно вечерта. Автомобили с нидерландска регистрация били забелязани да се движат в Равелс.

Двама задържани нидерландци, съответно на 27 и 46 години, са били познати на полицията за наркотрафик. Те не могли да дадат задоволителен отговор какво правят и са били задържани.

Навигационното приложение, използвано от мъжете, е отвело белгийската полиция до близък хангар. В него криминалистите открили контейнер, пълен с 68 торби с кокаин, тежащи общо около 4000 килограма.

Полицията е задържала още седем души, предаде БТА.

Белгийското пристанище Антверпен, на 55 километра от Равелс, е известно като главния вход на кокаина в Европа. Миналата година там бяха заловени рекордните 110 тона кокаин - 40 процента от цялото количество от този вид наркотик, конфискувано в Европа. При това според оценки на местните митнически власти това реално са само 10-15 на сто от общото количество кокаин, преминал през пристанището.

По-рано този месец Европейският съюз и Белгия съобщиха, че ще увеличат усилията си в борбата срещу наркотрафика.