Правителството на САЩ възстанови част от санкциите срещу Венецуела, изпълнявайки заплахата си, след като най-висшият съд на южноамериканската страна блокира президентската кандидатура на опозиционен лидер, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Министерството на финансите даде на фирмите, които сключват сделки с държавната минна компания на Венецуела, срок до 13 февруари да прекратят дейността си.

Облекченията на санкциите в петролния и газовия сектор остават в сила.

Американското МФ разреши транзакциите с минната компания през октомври, след като правителството на президента Николас Мадуро постигна споразумение с подкрепяната от САЩ опозиционна фракция да работи за изравняване на условията преди президентските избори.

В петък обаче перспективата за свободни президентски избори получи тежък удар, когато най-висшият съд на страната потвърди забраната за издигане на кандидатурата на Мария Корина Мачадо, дългогодишен враг на правителството и победител в първичните избори, проведени от опозицията.

Мачадо, бивша депутатка, спечели независимо проведените от опозицията първични президентски избори с над 90% от гласовете. Победата ѝ дойде въпреки че правителството обяви 15-годишна забрана да се кандидатира за поста само няколко дни след като тя официално се включи в надпреварата през юни.

Дългогодишната противничка на правителството имаше възможност да участва, тъй като първичните избори бяха организирани от комисия, независима от избирателните органи на Венецуела.