Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън пристигна на необявено предварително посещение в Украйна, за да потвърди американската подкрепа за Киев във войната с Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Йелън се срещна с президента Володимир Зеленски и други важни правителствени представители само дни след първата годишнина от началото на войната и повтори уверенията, дадени миналата седмица от президента Джо Байдън в Киев.

"Америка ще подкрепя Украйна, колкото време е нужно", каза Йелън пред украинския премиер Денис Шмигал.

Той от своя страна заяви, че двамата са обсъдили затягането на американските санкции срещу Русия, както и "изземването на замразените руски активи и използването им за нуждите на възстановяването на Украйна".

Но Йелън заяви пред репортери по време на телефонен брифинг, че все още има значителни правни пречки пред пълното изземване на замразените от санкциите активи на руската централна банка в размер на 300 милиарда долара.

Йелън обяви и предоставянето на първите 1,25 млрд. долара от поредния транш финансово-икономическа помощ от Вашингтон за Украйна на стойност 9,9 млрд. долара.

Американското министерство на финансите съобщи, че по време на срещата си със Зеленски Йелън го е похвалила за "водачеството и решимостта пред лицето на незаконната и непровокирана война на Русия".

Ведомството допълва, че в разговора Йелън е приветствала и действията на украинския президент за подобряване на административното управление на Украйна и борба с корупцията - мерки, необходими като гаранция, че американската икономическа помощ ще бъде изразходвана отговорно.