Разливът на 20 000 тона дизелово гориво, изпуснато от ТЕЦ в река близо до западносибирския руски град Норилск, е спрян, съобщи руският министър на извънредните ситуации Евгений Зиничев, цитиран от Франс прес. Това е първата добра новина след екокатастрофа в района на Арктика. Според източник от министерството за заграждения са използвани надуваеми ленти.

Идеята за смяна на ръководителя на предприятието "Норникел" Владимир Потанин, изразена от руски депутат след разлива на дизелово гориво в Арктика е неприемлива, заяви днес пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс. Той каза, че не е чувал спекулациите за възможна национализация на "Норникел" и няма какво да коментира по въпроса.

Говорителят заяви, че е недопустим силов натиск при разследването на аварията в ТЕЦ-3 в Норилск, предаде ТАСС.

Приоритет е да се ликвидира разливът и чак тогава разследване ще установи, дали има виновни, каза Песков.

Руският президент Владимир Путин днес лично ще изслуша доклада на министъра на извънредните ситуации за ликвидирането на последиците от разлива по време на срещата си с еколози по видеоконферентна връзка, съобщи говорителят на Кремъл.

Снимка: БТА/АП

Песков уточни, че се предвижда президентът на изслуша министър Зиничев, ръководството на Красноярския край и шефа на "Норникел" Владимир Потанин.

Снимка: БТА/АП

При строителни работи в ТЕЦ-3 на Норилско-Таймирската енергийна компании на 29 май е разрушен резервоар, от който се изливат над 21 хиляди кубически метра петролни продукти на площ 180 хиляди квадратни метра. Горивото попада в почвата и в близките реки, припомня ТАСС.

Снимка: БТА/АП